Ce înseamnă curent electric ieftin în România, de fapt: toți românii ”stau la coadă”

Gabriel Peneș 17.10.2022, 10:57
Ce înseamnă curent electric ieftin în România, de fapt: toți românii ”stau la coadă”

Ce înseamnă curent electric ieftin în România, de fapt. Copleșiți de costul facturilor la energie, ce se anunță un adevărat coșmar în această iarnă, românii caută oferta cea mai bună de pe piața furnizorilor de curent. La ora actuală, Hidroelectrica pare să nu aibă rival în această privință, iar oamenii trebuie „să stea la coadă” pentru a fi acceptați ca clienți ai companiei de stat.

Ce înseamnă curent electric ieftin în România

Groaza de facturile uriașe la energie îi determină pe tot mai mulți români să-și schimbe furnizorul. Iar Hidroelectrica este alegerea principală, pentru că are cel mai mic preț de pe piață: 69 de bani pe kilowat. Asta în timp ce, la alți furnizori, tariful trece de 5 lei. Specialiștii explică diferența de preț uriașă: este cauzată în mare parte și de stat.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și furnizorul cu cea mai bună ofertă pentru populație, a ajuns la 300.000 de clienți casnici, conform oficialilor companiei. Puțin față de marii furnizori, care au milioane de clienți. Însă intenționează să cumpere CEZ Vânzare, cu peste un milion de clienți, care ar ajuta compania să își imbunătățească sistemele de facturare.

În fiecare zi, Hidroelectrica primește peste 5.000 de cereri de la clienții casnici. Nici nu-i de mirare, cu cel mai mic tarif de pe piață, 69 de bani pe kilowat, adică sub prețul de plafonare de 80 de bani. Așa că oamenii, de teamă că vor depăși consumul pentru care se aplică plafonarea și că se vor trezi cu facturi astronomice, se mută la furnizorul de stat, scrie profit.ro.

De fapt: toți românii ”stau la coadă”

Hidroelectrica are, de multă vreme, cel mai mic preț de furnizare către clienții persoane fizice pentru energia activă, menținut la acest nivel în ciuda creșterii explozive a prețurilor din piața de energie. Oferta este valabilă pentru toți clienții persoane fizice până la finalul anului, iar contractele sunt încheiate pe un an, perioadă în care prețul rămâne fix.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, are o producție mai redusă de energie electrică în acest an, din cauza secetei. În primele șase luni ale anului, compania a produs doar 7,18 TWh de energie electrică, cu circa 3 TWh sau 29% mai puțin decât în primele șase luni din 2021.

Din acest motiv, compania a ajuns să refuze unele din cererile consumatorilor non-casnici de a deveni clienți.

„Hidroelectrica s-a confruntat cu peste 200 de solicitări zilnice din partea consumatorilor non casnici în ultima perioada, astfel încât și-a adaptat politica de contractare ținând cont de energia disponibilă și de cea estimată a fi produsă. Perioadele de secetă ale acestui an nu au permis ca Hidroelectrica să raspundă în integralitate afluxului mare de cereri de furnizare de energie din producție proprie”, arăta compania, în luna septembrie, într-un comunicat.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....