Ce înseamnă carantina zonală pentru o localitate și cine o dispune. Noile reguli se aplică deja din 18 iulie

Raluca Juncu / 23.07.2020, 10:03
Ce înseamnă carantina zonală pentru o localitate și cine o dispune. Noile reguli se aplică deja din 18 iulie

În urma analizelor de risc realizate de autoritățile din domeniul sănătății publice şi în baza Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a luat miercuri hotărârea ca două localități din România să fie plasate sub carantină. Este vorba despre localitatea Cartojani din judeţul Giurgiu și localitatea Gornet din județul Prahova.

Cum se impune carantina într-o localitate

Legislația în domeniul carantinei și izolării a fost actualizată, prin Legea 136/2020, privind carantina și izolarea, care a fost întârziată cu mai bine de o săptămână în Parlament, pe fondul neînțelegerilor dintre grupările politice parlamentare.

Potrivit acestei legi, carantina persoanelor este o măsură de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus și constă în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unor boli contagioase.

În cazul localităților, cum sunt cele amintite mai sus, care au fost deja plasate în carantină pe o perioadă de 14 zile, măsura de confirmare sau infirmare a carantinări oamenilor într-un spațiu desemnat de autorități este dispusă de Direcția de Sănătate Publică (DSP). Decizia adoptată este una cu caracter individual și transmisă în cel mult opt ore de la informarea DSP, scrie avocatnet.ro.

Pentru a preveni răspândirea bolii, persoana/persoanele în cauză nu pot părăsi domiciliul, locația declarată sau spațiul desemnat de autorități (în cazul persoanelor care nu sunt infectate și care nu au intrat în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19).

În urma analizei de risc, realizată miercuri de către autoritățile din domeniu, a fost derulată procedura legală de carantinare zonală pentru a doua localitate, respectiv, localitatea Gornet, comuna Gornet, Județul Prahova.

Carantina zonală se instituie la propunerea Direcției de Sănătate Publică teritorială cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică și în baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

Această decizie este reglementată prin Art.12 Alin.1 din Legea 136/18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

De asemenea, conform Art. 15 din LEGEA nr. 136 din 18 iulie 2020, Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta, emise în temeiul prezentei legi, se aplică, de îndată, de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare, sunt precizările transmise miercuri de Grupul de Comunicare Strategică.

Sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI