Ce ingredient să pui în butoi pentru o varză murată ca odinioară. Aşa sigur nu va face floare

Beatrice Dumitru 24.11.2021, 09:34
Ce ingredient să pui în butoi pentru o varză murată ca odinioară. Aşa sigur nu va face floare

Varza murată este nelipsită din bucătăria românească, mai ales în lunile de iarnă. Este folosită cel mai mult pentru prepararea sarmalelor, dar și ca salată pentru friptura de porc sau pentru ciolan. Cea mai bună varză murată este cea pregătită în casă, dar nu trebuie să uiți să folosești un condiment ca să nu se facă floare în butoi.

Ce condiment să pui în varza murată ca să nu facă floare în butoi

Se spune ca varza murata era folosită de chinezi, apoi de armate și marinari. Dar varza murată este preferată de aproape toată lumea în sezonul rece și pregătită în mod tradițional, cu diverse ingrediente, este un aliment extrem de gustos, dar și plin de vitamine și minerale. Ea se murează în 6-8 saptămâni, în funcție de cât de cald sau rece este spațiul unde este depozitată.

Ce ingredient să pui în butoi pentru o varză murată ca odinioară. Aşa sigur nu va face floare
Varză murată la butoi pentru iarnă.

Varza murată este folosită de gospodine, în primul rând, pentru prepararea sarmalelor, iar unele folosesc zeama de varză pentru acrirea ciorbelor. Cea mai bună varză murată este cea pregătită în casă, iar dintre ingredientele folosite nu trebuie să lipsească crenguțele de busuioc. Acestea sunt foarte importante pentru că nu se mai face floare în butoi.

Ingrediente pentru varza murată

  • varză cât încape în butoi
  • busuioc
  • sare grunjoasă
  • crenguțe de mărar uscat sau semințe de mărar
  • felii de gutui
  • hrean
  • frunze sau crenguțe de vișin

Mod de preparare pentru varza murată

Este foarte important ca varza aleasă pentru murat să aibă foile cât mai subțiri, iar primul strat se rupe. Apoi, se scobește fiecare varză pentru a se scoate cotorul și se umple cu sare.

Ce condimente se pun în varza murată? Unele gospodine preferă cimbrul uscat, chimen și ardei iute. Altele aleg mărar, hrean sau gutui. Pe fundul butoiului se așează prima dată condimentele, apoi un strat de varză, cu cotorul în sus. Se adaugă restul de condimente, apoi încă un strat de varză până când butoiul este aproape plin. Apoi, peste verze, se toarnă saramura, care se face din apă cu sare păstrând proporția de 1:1.

La suprafață se pun câteva crenguțe de mărar și vișin, cât mai lungi, pentru ca varză să fie acoperită de saramură. Varza trebuie vânturată în primele șapte zile, de aceea se suflă în butoi în 2-3 locuri diferite printr-un furtun.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...