EXCLUSIV Ce i-a scăpat lui Denise Rifai. Mesajul unui veteran de război pentru Petre Roman: „Domn’e, îmi ești dator, că taică-tău, la Oranki, m-a dezbrăcat”

Cătălin Mureșanu 27.01.2021, 15:50
EXCLUSIV Ce i-a scăpat lui Denise Rifai. Mesajul unui veteran de război pentru Petre Roman: „Domn’e, îmi ești dator, că taică-tău, la Oranki, m-a dezbrăcat”

Denise Rifai l-a avut invitat, în ultima ediție a emisiunii „40 de întrebări”, pe Petre Roman, primul premier al României de după 1989 și fiul controversatului, Valter Roman – Ernst Neulander (1913-1983). Mai multe întrebări adresate fostului  prim-ministru au avut legătură cu trecutul părintelui său, un fervent comunist, voluntar, înrolat între 1936 și 1939  în brigăzile comuniste din Spania, retras apoi în URSS și revenit în țară alături de Divizia Horia Cloșca și Crișan. Este vorba de a doua divizie construită de URSS – „Tudor Vladimirescu” a fost prima-, cu scop exclusiv propagandistic, din prizoneri de război, plus comuniști români refugiați.

Practic, Valter Roman s-a întors în țară „călare pe tancurile sovietice”, enunțul prezentatoarei scormonind dansul sprâncenelor lui Petre Roman. Astfel, după 1946, tatăl intervievatului a deținut mai multe funcții importante, cum ar fi: șef al Direcției superioare Politice a Armatei, ministru al Poștelor și Telecomunicațiilor (1951-1953), membru CC al PCR (1965-1983).

Domnule Roman, vă mai dăm un minut… de istorie

Impact.ro vă prezintă mărturia cutremurătoare a lui Ioan Cioară (născut la 25 Martie 1918), fost ofițer român, căzut prizonier pe frontul de est în cel de-al Doilea Război Mondial, cel care l-a cunoscut pe Valter Roman într-unul din lagărele sovietice. Ioan Cioară a fost purtat, timp de doi ani, prin mai multe lagăre, cum ar fi Tambov, Dombas Nijni – Novgorod- Oranki, în ultimul loc întâlnindu-se cu tânărul Ernst Neulander.

La Oranki am stat până în 1944. Între timp ne-a scos din lagăr și la ăștia care înclina’, oarecum, să se înscrie în divizie (n.r. divizia Tudor Vladimirescu) ne-a făcut niște bordeie lângă râu’ Oka… O’ venit ofițeri din ăștia, basarabeni, politruci, și încetu’, cu încetu’, a început să se formeze unitatea asta, cu Cambrea (n.r. colonelul Nicolae Cambrea, comandantul Diviziei Tudor Vladimirescu) … M-am înscris, că am mâncat pământ până am ajuns în Basarabia. Am mușcat pământ, când am venit cu divizia, povestește Ioan Cioară în interviul acordat pentru Alexandru Matei și Constantin Petre și publicat în lucrarea „Experiențe Carcerale în România Comunistă (Polirom 2011).

Ioan Cioară, fostul ofițer român, veteran de război
Ioan Cioară, fostul ofițer român, veteran de război

Întâlnirea. Mesajul unui veteran de război pentru Petre Roman

Ioan Cioară povestește scene tulburătoare, cum la Oranki, o fostă mănăstire transformată în lagăr, i-a văzut pe soldații italieni cum mâncau carne de om, după ce secționau cadavrele soldaților.

Și să vă spun o chestie foarte importantă, că nu pot să o spun în față la acest Petre Roman. Taică-său, care a luptat în Spania, Valter Roman, la Oranki m-a dezbrăcat. Când am ieșit ofițeri, în anu’ ăla am și plecat, ne-a’ făcut echipament nou.  Și aveam, când am plecat, o ladă de campanie, cum era pentru ofițeri. Și aveam în lada aia 16 cămăși, flanele, chestii, daravele… Și aveam ordonanță, că așa era pe vremea aia, care avea grijă de acea ladă. Era un țigan care mi-a fost foarte credincios: „Domnule sublocotenent, au venit, au tăbărât pe mine…”. A luat și două sticle de coniac… Eu nu beam, da’ a luat pă front. Și s-a’ îmbrâncit toți și a’ început să ia din lenjerie. El când o văzut așa, s-a îmbrăcat cu vreo 6-7 cămăși, țiganu’, să salveze. În lagăr, la Oranki, sigur, cu timpu’, ele s-au murdărit… și nu mai vorbesc, că păduchii ne omora’! M-am dus și am spălat cămășile alea… și am pus cămășile alea la uscat pă niște crengi și tatăl lu’ domnu Roman a trimis pe un cetățean și mi-a luat cămășile. El era cu propagandă de-asta comunistă. Era comandatu’ lagărului de la Oranki și era civil. Da, ce, știe lumea asta? Nu știe! Și avea oamenii lui, unu-l chema Nilă. Striga în curtea aia mare: „Nilă!”. Și apărea Nilă… I-aș fi spus acestui individ (lui Petre Roman n.n): „Domn’e, îmi ești dator, că taică-tău…, a povestit Ioan Cioară în 2009, mărturia lui fiind înregistrată în AIO – II CCMER, având cotele 623, 624 și redactată în lucrarea mai sus menționată.

Moartea lui Valter Roman… multe semne de întrebare.

În cadrul emisiunii „40 de întrebări”, Petre Roman a vorbit și despre moartea tatălui său. Valter Roman s-a stins din viață în 1983, după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale. S-a spus că a fost vorba de un asasinat comandat de Nicolae Ceaușescu, variantă pe care fostul premier nu o exclude.

Eu am să răspund la nivelul pe care îl consider cel mai exact. Lui Ceaușescu i-a convenit dispariția tatei. Tata a transmis printr-o modalitate specială că dacă Ceaușescu declanșează represiunea fizică, pe care el o simțea în 1983 că vine, se va adresa prietenilor lui socialiști, comuniști, din Occident.

Petre Roman, fiul lui Valter Roman, născut sub numele Ernő Neuländer
Petre Roman, fiul lui Valter Roman, născut sub numele Ernő Neuländer

Mai mult, Roman a dezvăluit că i-a trimis o scrisoare lui Nicolae Ceaușescu, prin care și-a manifestat suspiciunea pe care o avea în legătură cu decesul părintelui.

Eu nu am acceptat situația și i-am scris lui Ceaușescu o scrisoare. Ca să ajungă, a trebuit să găsesc un canal foarte interesant, dar scrisoarea a ajuns. Însă Ceaușescu nu a avut niciun fel de reacție. Era o scrisoare în care reclamam că tatăl meu a murit cu zile, a completat Petre Roman.

Urmăriți Impact.ro și pe