Numele lui Petre Roman a provocat un scandal internațional între două țări. De ce e acuzat românul

Iancu Andreea / 11.01.2021, 08:41
Numele lui Petre Roman a provocat un scandal internațional între două țări. De ce e acuzat românul

Un scandal internațional a adus recent în discuție numele lui Petre Roman. Fostul prim ministru al României ar trebuie să soluționeze o situație conflictuală delicată însă este acuzat că viziunea sa nu este echitabilă pentru părțile implicate. Politicianul român a fost aspru criticat în presa străină pentru eventualele implicații în disputele din Sahara Occidentală.

Numele lui Petre Roman pe lista ONU

Numele lui Petre Roman este implicat într-un scandal internațional privind relațiile unor regiuni din Sahara de Vest. Potrivit unor articole apărute în presa din Alegeria, fostul prim ministru al României ar putea să reprezinte Organizația Națiunilor Unite în conflictul dintre Maroc și Algeria. Politicianul român ar participa la normalizarea relațiilor din Sahara Occidentală, conform unor surse oficiale de la New York. Jurnaliștii din presa din Algeria consideră cel puțin surprinzătoare această decizie.

Petre Roman ar urma să devină trimisul special al ONU și să îl înlocuiască pe fostului președinte german Horst Köhler, care și-a dat demisia din această funcție în mai 2019. Decizia îi aparține secretarului general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres. Totuși, jurnaliștii critică ideea de a-l trimite pe fostul premier pentru rezolvarea acestei dispute. Iar motivul este cât se poate de lesene de înțeles, de vreme ce românul ar avea o viziune care susține partea marocană, potrivit presei algeriene. Românul ar trebui, printre altele, să gestioneze tensiunile din această regiune și să contribuie la normalizarea relațiilor dintre statele care își dispută teritoriul.

Teritoriul Saharei Occidentale, disputat între Maroc și Frontul Polisario
Teritoriul Saharei Occidentale, disputat între Maroc și Frontul Polisario

Fostul premier, de partea Marocului

Ultima colonie, care a aparținut spaniolilor, este în prezent un teritoriu pe care de mai multe decenii îl dispută Maroc, statul cu care regiunea se învecinează, și luptătorii pentru independență concentrați în Frontul Polisario, susținuți de Algeria. Jurnaliștii El Watan sunt de părere că Petre Roman are un discurs public care ar sprijini “tezele coloniale marocane” în cadrul acestui conflict. Așadar, numirea sa în funcție în cadrul acestui conflict privind Sahara Occidentală ar duce la favorizarea Marocului în încercarea de a prelua teritoriul disputat.

Este suficient să spunem că, dorind să-l numească pe Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentală, secretarul general al ONU nu vrea să facă altceva decât să încredințeze gestionarea dosarului conflictului din Sahara Occidentală unui aliat al Rabatului (capitala Marocului, n.red.) Ceea ce ar fi extrem de grav. Aceasta este ceea ce s-ar putea numi un conflict de interese, notează jurnaliștii algerieni.

Sahara Occidentală, ultima colonie din lume, țara nimănui
Sahara Occidentală, ultima colonie din lume, țara nimănui

Donald Trump, rol neașteptat în disputele din Sahara Occidentală

ONU consideră că Sahara Occidentală este în prezent un teritoriu neautonom, având în vedere că lipsesc reglementările definitive. Organizația Națiunilor Unite a purtat o serie de negocieri cu cele două părți, Maroc și Frontul Polisario, avându-i drept membri prezenți la masa discuțiilor statele vecine Alegeria și Mauritania. Pentru că părțile nu au căzut de acord, înțelegerile au fost suspendate în martie 2019.

Totuși, Donald Trump a recunoscut la finalul anului trecut suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale, oferind la schimb relații normalizate între Maroc și Israel. Practic, Statele Unite au creat o nouă hartă oficială a Marocului, în care Sahara Occidentală este integrată în cadrul teritoriului. Decizia a avut parte inclusiv de o ceremonie la ambasada SUA din Rabat, capitala Maroc. Pe de altă parte, Frontul Polisario nu a fost de acord cu această nouă împărțire.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI