Schimbare pentru români. Cei care nu doresc cărți de identitate cu cip nu vor putea să călătorească în afara țării fără pașaport

Elena Avramescu 11.01.2023, 10:17
Schimbare pentru români. Cei care nu doresc cărți de identitate cu cip nu vor putea să călătorească în afara țării fără pașaport

În acest an urmează să fie emise noile cărți electronice de identitate în toate municipiile din țară. Așadar, cu ajutor acestora, vom putea călători fără griji în Uniunea Europeană. În plus, țin locul cardului de sănătate și vor putea fi folosite pentru a accesa de la distanță sistemele online ale instituților statului.

Noile cărți de identitate cu cip, utile pentru călătorii în afară țării

Există mai multe schimbări față de actualele cărți de identitate electronice, cum ar fi informațiile despre locul nașterii și domiciliu care vor fi păstrate exclusiv pe cip. În plus, noile cărți electronice de identitate vor fi gratuite.

Lucrul care bucură cel mai mult pe toată lumea este faptul că are dimensiunea unui card bancar, astfel că poate fi depozitat mai ușor. În plus, păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale și chiar un certificat digital.

Însă această nouă carte de identitate nu este obligatorie pentru toată lumea, astfel că toți cei care nu vor buletin electronic pot să aleagă o carte de identitate simplă, iar în cazul în care au nevoie de adresa de reședință va fi emisă o nouă hârtie ce se va numi „dovada de reședință”. Diferența este că aceștia nu vor putea să călătorească în afara țării fără pașaport, deoarece numai buletinul cu cip va putea fi folosit ca act de călătorie, chiar și în aeroporturile din Uniunea Europeană la porțile automate de la frontieră. În plus, va fi nevoie să fie înlocuit și cardul de sănătate.

Cei care nu doresc buletine cu cip nu vor putea sa calatoreasca in afara tarii fara pasaport
Carte de identitate cu cip

Cartea electronică de identitate conține acel certificat digital pe care îl vom folosi la autentificare în interfețele informatice ale administratie publice, în sensul în care certificatul digital este o cheie, care îi va permite cetățeanului să se autentifice și să solicite predarea unor servicii.

Spre exemplu: emiterea unui certificat de stare civilă sau depunerea actelor pentru căsătorie. Acestea vor putea fi formulate în mediul electronic. Și, ulterior, vor fi expuse și alte servicii. Mă gândesc în momentul ăsta la cazierul judiciar. Putem vorbi și de servicii legate de înmatricularea mașinii”, a spus Cătălin Giulescu, direcorul Direcției pentru Evidența Persoanelor.

Este important de reținut că taxa de 67 de lei pentru eliberarea acestora va fi eliminată, costul fiind suportat de stat prin PNRR, deoarece suma de 200 de milioane de euro a fost alocată pentru acest proiect.

Această nouă carte de identitate va avea o valabilitate de zece ani, pentru persoanele care au peste 18 ani, de cinci ani pentru cele care au între 14 și 18 ani și nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani. În plus, din 2024, autoritățile nu vor mai emite buletine în formatul actual pentru ca până în 2031 toți românii să aibă noul act de identitate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...