Unde ar putea avea loc controale ANAF în 2020. Ce s-a aflat, anul trecut, în vizorul Fiscului

Diana Radu / 10.02.2020, 18:01
Unde ar putea avea loc controale ANAF în 2020. Ce s-a aflat, anul trecut, în vizorul Fiscului

Anul trecut principalele ținte ale specialiștilor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), au fost firmele de construcții, atât cele cu pierderi, cât și cele care au tranzacții cu părți afiliate. Află cine se află în vizorul ANAF anul acesta. Anunțul a fost făcut de Fisc.

Firmele care se află în vizorul ANAF în 2020

În 2019, ANAF a efectuat un număr imens de controale inopinate, mai ales la firmele de construcții. Mai exact, anul trecut fiscul s-a axat pe preţurile de transfer, un tip de control care a devenit tot mai frecvent începând cu 2018. Așadar, și anul acesta este de așteptat ca organul fiscal să dea startul unei noi serii de controale, însă rămâne de văzut ce firme vor fi vizate.

„Ne aşteptăm ca şi în 2020, organul fiscal să controleze cu precădere anumite categorii de contribuabili, în funcţie de rezultatele analizei de risc efectuate. Însă, criteriile de risc şi modul în care se realizează selecţia firmelor ce vor fi controlate nu sunt însă transparente. Noi, în calitate de consultanţi fiscali, putem observa tendinţe, dar nu le putem spune clienţilor cu certitudine dacă şi când vor fi controlaţi”, afirmă Sorana Cernea, partener al TPA România. 

firme, anaf, controale, 2020
Firmele care se află în vizorul ANAF în 2020

Deși, nu se poate specifica cu exactitate ce domenii sau ce firme vor fi vizate de ANAF în 2020, specialiștii spun că pe lista celor mai predispuse firme la a primi o vizită inopinată din partea fiscului sunt:

  • firmele cu pierderi, mai ales companiile ce fac parte dintr-un grup şi care au tranzacţii cu părţile afiliate;
  • companiile ce deţin solduri mari de bani în casierie sau sume importante acordate ca avans spre decontare şi care nu distribuie dividende;
  • firmele ce raportează sume mari de TVA de recuperat, dar care nu solicită rambursarea o perioadă lungă de timp.

„Firmele profitabile, care îşi achită la zi datoriile faţă de stat, sau cele care au controale recurente de rambursare de TVA şi nu au avut sume semnificative refuzate la rambursare, nu au fost controlate, fapt ce ne conduce la concluzia potrivit căreia organul fiscal efectuează analize de risc şi ţine cont de acestea atunci când alege contribuabilii ce vor fi controlaţi”, a mai declarat Sorana Cernea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI