Ce făcea Carmen Iohannis pe vremea lui Ceaușescu. De ce se ascundea de autoritățile comuniste

Redacția IMPACT 16.05.2020, 11:00
Ce făcea Carmen Iohannis pe vremea lui Ceaușescu. De ce se ascundea de autoritățile comuniste

Carmen Iohannis este întotdeauna o apariție care stârnește interes prin eleganță, rafinament și bun gust. Discretă, dar întotdeauna cu zâmbetul pe buze și pregătită de orice, Prima Doamnă în stat a fost mereu o prezență aparte. Dar ce făcea soția lui Klaus Iohannis în vremea comunismului?

Trecutul lui Carmen Iohannis, mânat de valori spirituale profunde

Prima doamnă în stat a creat de multe ori controverse prin ținutele ei care au fost intens comentate și deseori catalogate drept „derapaje vestimentare”, de către specialiștii din industrie. Dar, în tinerețe, soția lui Klaus Iohannis nu avea neapărat grija asepctului vestimentar. Carmen Lăzărucă, după cum o chema anterior provine dintr-o familie înstărită de catolici, din satul Sântu, județul Mureș. Ion Lăzărucă, tatăl lui Carmen era de meserie blănar, o îndeletnicire bănoasă, la acea vreme.

Carmen Iohannis, în tinerețe. Foto: cancan.ro
Carmen Iohannis, în tinerețe. Foto: cancan.ro

În primii ani din viață, Carmen Iohannis a luat lecții de balet, acesta fiind motivul pentru care prima doamnă în stat și-a păstrat o siluetă de invidiat la cei 59 de ani. Tot în copilărie, cursurile de pian au ajutat-o să-și dea frâu liber creativității. În timpul comunismului, Carmen Iohannis participa la slujbele clandestine oficiate de protopopul Pompeiu Onofreiu în locuința particulară a acestuia, situată în strada Șelarilor din Sibiu, slujbe la care a fost prezent și Klaus Iohannis. Se pare că actuala Primă Doamnă s-a dovedit a fi un promotor al libertății de gândire, de conștiință și de religie, chiar și în perioada în care acestea lipseau cu desăvârșire, prin prisma regimului comunist.

La 22 de ani, Carmen Iohannis avea să îl cunoască pe cel care acum îi este soț. Înainte să devină prima doamnă a României, Carmen a lucrat ca profesoară la Agnita și Sibiu, alături de soțul ei. Înainte de a deveni președintele României, Klaus Iohannis a fost profesor de fizică și inspector școlar. Ulterior, în anul 2000 a devenit primarul Sibiului, funcție pe care a avut-o vreme de 3 mandate, în total, până în anul 2012. De fiecare dată, a candidat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.

Urmăriți Impact.ro și pe