Cum alegi roșiile fără pesticide. La ce trebuie să fie atenți consumatorii

Iancu Andreea 10.05.2022, 17:06
Cum alegi roșiile fără pesticide. La ce trebuie să fie atenți consumatorii

Sezonul cald ne îndeamnă să consumăm cât mai multe fructe și legume pe care le regăsim din belșug în piețele din România. Roșiile, ca și multe alte alimente de pe tarabe, sunt pline de chimicale, iar pentru a evita acest lucru trebuie să ținem cont de anumite aspecte. Poți să alegi roșiile fără pesticide dacă ești atent la câteva detalii. Specialiștii recomandă evitarea unui anumit tip de legume.

Trucul prin care eviți roșiile fără pesticide. Consumatorii trebuie să îl cunoască

Roșiile sunt alimentul pe care mulți români îl preferă în salate și numeroase feluri de mâncare. Și cum vremea caldă ni le aduce pe cele de sezon în piețele din România, cumpărătorii încearcă să le descopere pe cele care par a fi gustoase și zemoase. Unele dintre ele ascund însă un pericol pentru sănătate, iar specialiștii ne îndeamnă să le evităm.

Pentru a ne scuti de probleme, oamenii de știință recomandă să fim atenți la un detaliu simplu, care ne ajută să alegem roșiile fără pesticide. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că un anumit soi de roșii poate fi nociv pentru sănătate. Deși pot părea savuroase la prima vedere, unele alimente au o cantitate mare de toxine în compoziție și nu sunt indicate pentru consum. Roșiile cu țugui sunt, în general, cele pe care oamenii de știință nu le recomandă.

Semnul la care trebuie să fii atent când cumperi roșii

„Acest ţugui poate să fie pe de-o parte o caracteristică genetică de soi sau poate să fie generat de stimulenţi chimici dacă s-au folosit pentru polenizare sau pentru coacere forţată”, a explicat recent acad. dr Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.

Utilizarea excesivă a erbicidelor sau substanțelor de coacere forțată poate duce la afecțiuni grave. Sfatul specialiștilor este să ne ferim de alimente precum tomatele cu țugui, acestea fiind cel mai adesea crescute în mod artificial. Pe de altă parte, mulți fermieri susțin că această caracteristică aparține unui anumit soi de legume, bulgăresc, însă specialiștii consideră că țuguiul poate indica și forțarea coacerii prin diverse chimicale.

Detaliul de care să ții cont cânt alegi roșiile fără pesticide
Specialiștii recomandă evitarea roșiilor țuguiate

Un proiect de lege ar putea modifica eticheta produselor din piețe

Specialiștii susțin că tot mai multe tipuri de alimente care se vând în piețe pot conține cantități semnificative de substanțe toxice. Pentru a evita acest aspect, un deputat USR, de meserie medic, a depus un proiect de lege important. „Semaforul alimentelor” ar putea reprezenta o soluție pentru a elimina cantitatea de pesticide din alimentația noastră.

Această inițiativă ar putea ajuta românii să facă alegeri mai sănătoase în privința alimentației lor. Totodată, industria agro-alimentară ar urma să fie stimulată să ofere produse cu o calitate nutrițională mai bună. Adrian Wiener, inițiatorul proiectului, susține că etichetarea Nutri-Score este utilizată cu succes în mai multe țări europene, unde rezultatele se observă deja.

„Hrana poate fi aliat sau inamic în faţa bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezităţii. Iar eticherea Nutri-Score, gratuită şi voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calităţii nutriţionale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa.

Introdus în Franţa în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene. În Franţa, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că şi-au schimbat în bine cel puţin un obicei alimentar”, explică deputatul USR Adrian Wiener.

Eticheta ar putea schimba comportamentul de cumpărare

Eticheta Nutri-Score nu doar că este obligatorie în statele europene în care a fost implementată, ci oferă și informații consumatorului, în mod simplificat, cu privire la calitățile nutriționale ale produsului. Ea are la bază cinci culori, ce pornesc de la verde închis, semnalând că alimentul este de cea mai înaltă calitate, și ajung până la portocaliul închis, în cazul produselor cu o calitate mai scăzută. De asemenea, literele marcate pe etichetă merg de la A la E.

Măsurătorile Nutri-Score se face per 100 g sau 100 ml de produs și țin cont de două elemente. În primul rând, de calitatea produsului (conţinutul de fibre, conţinutul de proteine, conţinutul de fructe/legume şi conţinutul de oleaginoase), iar pe de altă parte, de elementele care scad calitatea (valoarea energetică, conţinutul de sare, conţinutul de zahăr şi conţinutul de grasimi saturate). Acest sistem este utilizat cu succes deja în Franța, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Elveţia şi Polonia. În aceste țări s-a remarcat o creștere a calității coșului de cumpărături cu aproximativ 10%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...