Ce este postul negru și cum se ține corect? Ce este interzis să faci?

Emanuela Pană 10.04.2024, 19:26
Ce este postul negru și cum se ține corect? Ce este interzis să faci?

Postul negru nu este doar o tradiție creștină care se respectă în anumite perioade din an, cu precădere înainte de o sărbătoare importantă din calendar, ci și o metodă de a detoxifia organismul. Află ce este postul negru, cum se ține și ce beneficii are pentru sănătate. 

Ce este postul negru?

Postul negru reprezintă cea mai riguroasă formă de post, implicând abstinența totală de la alimente pe durata stabilită pentru postire. Cu alte cuvinte, postul negru înseamnă să te abții de la mâncare și, implicit, de la băuturi o perioadă determinată. În timp ce unele persoane reușesc să țină post negru doar câteva ore, există persoane care pot posti chiar și câteva zile.  

Postul negru înseamnă deopotrivă înfrânarea totală a trupului de la pofte, plăceri și hrană îmbelșugată. Prin înfrânare înțelegem și alungarea gândurilor păcătoase și rele față de cei din jurul nostru sau față de propria persoană. În ziua în care țin post negru, credincioșii nu trebuie să doarmă, întrucât se spune că Diavolul va râde de ei că își ușurează povara.  

Deși ceea ce numim noi astăzi fasting a căpătat o popularitate crescută în ultima perioadă, postul negru este o practică ce datează de secole, jucând un rol important în multe religii și culturi, mai cu seamă în cea ortodoxă.  

Atunci când ții post negru doar pentru beneficiile sale asupra corpului, singura regulă constă în lipsa mâncărurilor și a băuturilor, altele decât apa. Atunci când ții post negru din motive religioase, acesta are și alte reguli pe care credincioșii le au în vedere.  

Citește și: Cum se ține corect Postul Paștelui. Două reguli de aur pentru toți credincioșii

Ce semnificație are postul negru?

Biserica Ortodoxă recunoaște postul negru (ajunarea) ca fiind o practică de smerenie. Postul negru este ținut pentru a ”smeri sufletul”. El este numit de Sfinții Părinți drept ”aripa rugăciunii” care îl ajută pe om să se împace cu Dumnezeu.  

Ce este postul negru?
Semnificatia postului negru

În ziua în care ține post negru, credinciosul trebuie să învingă orice orgoliu sau frică, să-și stăpânească firea, să treacă peste orice răutate vine asupra sa și, mai ales, să aibă puterea de a ierta orice.  

Postul-ajunare începe la ora 18:00 din ziua anterioară și ține până în ziua de post la ora 24:00. Potrivit învățăturilor creștine, este bine ca în zilele de post să se ofere mâncarea pe ziua respectivă oamenilor nevoiași.  

În ziua în care postesc, credincioșii nu trebuie să meargă în vizite, ca să nu cadă pradă bunătăților pe care le oferă gazda, și nici nu trebuie să știe toată lumea că ei postesc în ziua cu pricina. În zilele de post, aceștia nu trebuie să se certe cu nimeni, orice s-ar întâmpla, oricât de tare i-ar supăra cineva, orice ispită ar avea. Credincioșii nu trebuie să se certe nici cu cei din jur, nici cu cei ai casei.  

Cei ce nu pot ține postul negru până la ora 24, se pot opri la ora 15, la ora 18 sau la ora 21. Se spune că ora până la care duci postul reprezintă momente ale pătimirii Mântuitorului Iisus Hristos, după cum urmează: 

  • La ora 12: a fost răstignit; 
  • La ora 15: şi‑a dat Duhul pe Cruce;  
  • La ora 18: a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat; 
  • La ora 21: s‑a aşezat piatra pe mormânt fiind pecetluită; 
  • La ora 24: s‑a coborât la iad sfărâmând porţile de aramă, risipind pe diavoli şi scoţând pe cei drepţi din iad, arată ortodoxism.com 

Vezi și: Când e a doua dezlegare la pește în Postul Paștelui 2024?

Ce beneficii are postul negru pentru sănătate? 

Postul negru, deși poate părea o provocare, vine cu o serie de beneficii uimitoare pentru sănătate. Spre exemplu, acesta poate stimula regenerarea celulară și îmbunătăți răspunsul sistemului imunitar, ajutând corpul să lupte mai eficient împotriva infecțiilor. 

De asemenea, postul negru contribuie la detoxifierea organismului, oferindu-i acestuia o pauză binevenită de la procesarea constantă a alimentelor, ceea ce poate duce la o mai bună digestie. În perioada în care ții post negru, te vei simți, de asemenea, mai ușor. 

Pe lângă cele menționate, postul negru poate avea efecte pozitive și asupra stării de spirit. Mulți oameni sunt de părere că, atunci când se abțin de la mâncare și băutură, se bucură de o claritate mentală sporită, dar și de o stare de calm. Desigur, este important să abordezi postul negru cu precauție și să ții cont de semnalele corpului tău, asigurându-te că rămâi hidratat și că nu îți depășești limitele. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...