Ce este „orașul de 20 minute”. Oamenii nu vor mai merge cu mașina în România. Se dă lege!

Corina Oprea 12.05.2023, 09:15
Ce este „orașul de 20 minute”. Oamenii nu vor mai merge cu mașina în România. Se dă lege!

Un nou proiect ar putea fi implementat la noi în țară. Inițiativa „orașul de 20 minute” este menită să îi scape pe români de traficul infernal, să le asigure transportul la destinațiile dorite într-un timp mai scurt și să elimine poluarea. Specialiștii spun, însă, că această idee este aproape imposibilă.

Ce presupune proiectul „orașul de 20 minute”

O lege care presupune transportul de acasă până la școală sau la spital a ajuns deja la președintele Klaus Iohannis. Inițiativa urmărește ca în câțiva ani să ne scape de traficul din România și să asigure un transport rapid până la cele mai importante destinații. Acest proiect presupune ca autobuzele să circule pe benzi speciale, unde restul mașinilor să nu aibă acces.

Proiectul „Orașul de 20 de minute” încurajează mersul cu autobuzul și lăsatul mașinii acasă, astfel încât nivelul poluării să scadă. Este un avantaj și pentru cei care sunt mereu pe grabă și au nevoie să ajungă rapid într-un anumit loc, lucru imposibil la noi în țară, unde traficul este infernal.

Această idee este deja veche în occident, dar acolo se numește Oraşul în 15 minute. Este propus pentru Capitală și alte 12 zone urbane. În București are ca scop să ajungi, de la capătul liniei, în doar 20 de minute la cel mai apropiat spital sau cea mai apropiată școală.

„Orașul de 20 minute”, un proiect imposibil

Prea puțini cred în acest proiect, pentru care nu văd un final prea bun. Autorităţile locale vor fi obligate ca până în 2026 să creeze în toată Capitala benzi speciale pentru autobuze şi troleibuze, însă specialiștii consideră că nu vor fi capabili de o asemenea reușită.

 „Asta înseamnă demolări, înseamnă scandal,  înseamnă relocare de utilităţi, înseamnă foarte mulţi bani şi timp Dumnezeu cu mila. Foarte rare sunt locurile unde bulevardele sunt deja mari”, a declarat Ionuţ Ciurea, reprezentant al asociației Pro Infrastructura, pentru Observator.

Proiectul are ca scop și interzicerea mașinilor poluante, precum și transformarea a cel puţin jumătate dintre autobuze într-unele electrice.

Primii pași către implementarea acestui proiect ar trebui făcuți până la finalul acestui an. Astfel, autorităţile trebuie să se asigure că oamenii au de mers cel mult 500 de metri până staţiile de autobuz şi că nu aşteaptă acolo mai mult de 20 de minute.

Urmăriți Impact.ro și pe