Ce este nunta de zahăr. La câți ani de căsătorie se ține tradiția la români

Iancu Andreea 12.08.2021, 09:16
Ce este nunta de zahăr. La câți ani de căsătorie se ține tradiția la români

Unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui cuplu este nunta. Chiar dacă fiecare dintre noi cunoaște faptul că există trei mari aniversări ale mariajului, cunoscute drept nunta de argint, nunta de aur și nunta de diamant, care se celebrează la împlinirea a 25, 50 și respectiv 75 de ani, există câte o astfel de sărbătoare simbolică an de an. Nunta de zahăr dar și alte denumiri, care arată un anumit stadiu al căsniciei, sunt sărbătorite la trecerea fiecărui an de la nuntă.

Când este celebrată nunta de zahăr la români. Semnificația aniversării fiecărui an de căsătorie

Relația dintre doi soți este aniversată an de an, în ziua în care a avut loc nunta. Cuplul sărbătorește de obicei iubirea care le caracterizează mariajul și bucuria de a mai fi petrecut încă un an împreună, fiecare trecerea a timpului reprezentând o evoluție a relației dintre ei. Denumirile populare pe care fiecare an de căsnicie le are arată exact evoluția relației celor doi soți. La 1 an de căsătorie este celebrată nunta de hârtie. Pentru că acest obiect este extrem de fragil, trebuie să te porți cu grijă cu ea pentru a nu se rupe. Astfel trebuie să se poarte proaspeții însurăței pentru a continua mariajul.

La 2 ani după căsătorie are loc nunta de bumbac. Materialul nu este ales întâmplător, fiind mai trainic decât hârtia, semn că mariajul a evoluat. Nunta de piele este aniversată la 3 ani de căsătorie, când relația este mai tăbăcită precum pielea și deci nu mai poate fi afectată atât de ușor de factori externi, la fel ca în cazul căsătoriei. Cuplurile care sărbătoresc nunta de pânză sau de flori au împlinit 4 ani de la căsătorie. Se spune că acest mariaj este trainic și rezistent precum pânza țesută și frumos ca florile. Pe de altă parte, nunta de lemn, celebrată la 5 ani de căsătorie, este solidă și flexibilă în același timp. Totuși, se cunoaște că lemnul arde ușor.

Ce este nunta de zahăr și când se sărbătorește
Ce sărbătorești, în funcție de numărul de ani de la căsătorie

Nunta de zahăr este cunoscută și ca nunta de fier. Află motivul

La 6 ani de la căsătorie, în tradiția populară este sărbătorită nunta de zahăr sau de fier. Acesta este semnul că mariajul este dulce precum zahărul și rezistent precum fierul. Pe de altă parte, la 7 ani de la căsnicie se spune că nunta este de lână sau de cupru. În timp ce materialul textil este cald și confortabil, cuplul se bucură de repere precum confort și căldură în mariajul său. Dacă aniversezi nunta de bronz sau de lut înseamnă că ai trecut cu bine de 8 ani de căsătorie. Lutul se spune că este simbol al fertilității, în timp ce bronzul reprezintă stabilitatea.

Atunci când ajungi la 9 ani de la căsătorie, bucură-te de nunta de salcie. Aceasta este o plantă subțire, fragilă în aparență, însă care doar se îndoaie la vânt, nu se rupe. Căsnicia ajunsă în acest punct este mai rezistentă la încercări. Nunta de tinichea sau de aluminiu este aniversată la 10 ani de la căsătorie. Deși ai putea crede că termenul se referă la un lucru ieftin, în realitate tinicheaua de aluminiu nu ruginește. Primii zece ani sunt considerați piatra de temelie pentru anii următori și trebuie celebrată cum se cuvine alături de cei dragi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...