Ce este eclipsa hibridă, fenomenul fascinant care apare pe cer în această săptămână

Gabriel Peneș 18.04.2023, 15:38
Ce este eclipsa hibridă, fenomenul fascinant care apare pe cer în această săptămână

Ce este eclipsa hibridă, fenomenul fascinant care apare pe cer în această săptămână. Joi, 20 aprilie, unii oameni vor putea admira acest fenomen astronomic foarte rar, ce are loc doar de câteva ori într-un secol. El se produce doar când Luna se află la cea mai mare distanță de Pământ, dar ocupă, în același timp, același loc pe cer cu Soarele pe care-l acoperă.

Ce este eclipsa hibridă

Un fenomen astronomic mai puțin întâlnit va avea loc pe 20 aprilie. Eclipsa hibridă de Soare este o eclipsă intermediară între o eclipsă totală și una inelară. În unele puncte de pe Terra poate fi văzută ca fiind totală, iar în altele apare ca fiind inelară. Astfel de eclipse sunt foarte rare, ele petrecându-se de doar câteva ori pe secol.

Eclipsa nu va putea fi observată din SUA sau Europa. În schimb, va fi vizibilă din vestul Australiei, Timorul de Est și Papua de Vest. Persoanele din aceste zone vor vedea o eclipsă solară totală. Cei din alte zone apropiate vor avea parte de o eclipsă inelară.

Ca întotdeauna în cazul eclipselor de Soare, oamenii de pe o suprafață mult mai mare, în acest caz Australia și Asia de Sud-Est, vor experimenta o eclipsă parțială, iar aceasta ar putea fi văzută dacă cerul e clar. În acest caz, Luna va acoperi doar o anumită porțiune din Soare.

Există două puncte pe Pământ în care această eclipsă solară hibridă foarte rară se va transforma din totală în o eclipsă inelară. Acestea se află în mijlocul oceanului, însă, așa că nu vor putea fi admirate de oameni.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Eclipsele hibride au loc atunci când Luna se află la cea mai mare distanță posibilă de Pământ, în orbita sa eliptică, dar cu umbra care se intersectează cu suprafața planetei noastre.

Ce este eclipsa hibridă, fenomenul fascinant care apare pe cer în această săptămână
O eclipsă hibridă de Soare are loc doar de câteva ori într-un secol și este o combinație între o eclipsă totală și una inelară

Fenomenul fascinant care apare pe cer în această săptămână

Când este mai aproape, Luna este suficient de mare pentru a crea o eclipsă totală de Soare, dacă trece direct între o parte a Pământului și Soare. Cu toate acestea, atunci când cele trei corpuri se aliniază perfect, dar Luna este mai departe de noi, se creează o eclipsă inelară, unde un inel al Soarelui (nu doar coroana) poate fi văzut pentru scurt timp înconjurând Luna, conform iflscience.com.

Eclipsa de Soare care traversează părți din America de Nord și de Sud la sfârșitul acestui an va fi inelară, în timp ce evenimentul din America de Nord de anul viitor va fi total.

Eclipsa hibridă de pe 20 aprilie va fi a treia de acest fel din acest secol, după cele din 2005 și 2013, dintr-un total de 7 ce sunt așteptate să aibe loc în secolul 21. Un astfel de fenomen are loc în punctul în care Pământul e mai aproape de Lună cu aproximativ raza planetei – aproximativ 6.000 de kilometri.

Din acel punct, Luna pare puțin mai mare. Această geometrie neobișnuită duce la o eclipsă care va dura doar 76 de secunde.

Următoarea eclipsă hibridă va fi vizibilă în noiembrie 2031. De această dată, o eclipsă solară hibridă foarte rară va fi vizibilă doar din sudul Asiei și din Australia.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....