Ce este criza vârstei mijlocii. De ce apare mai des la bărbați, de fapt

Cazacu Alexandru 04.08.2023, 14:15
Ce este criza vârstei mijlocii. De ce apare mai des la bărbați, de fapt

Ce este criza vârstei de mijloc? Ei bine, răspunsul la această întrebare nu este chiar atât de simplu. Deși este considerată a fi o tranziție normală în dezvoltarea adulților, specialiștii sunt de părere că de obicei începe cu un moment copleșitor din viața unei persoane, când aceasta devine conștientă că viața trece pe lângă ea.

Ce este criza vârstei mijlocii

Psihanalistul Elliott Jacques a identificat pentru prima oară termenul de „criza vârstei de mijloc” în anii 1960. El a remarcat că pacienții cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani păreau să treacă printr-o perioadă depresivă și prin schimbări bruște ale stilului de viață, pe măsură ce se confruntau cu ideea propriei mortalități.

Ce este criza vârstei de mijloc? S-a răspândit ideea că, criza vârstei de mijloc este o certitudine biologică și că afectează toate aspectele vieții. În zilele noastre, este asociată de multe ori cu stereotipurile bărbaților de vârstă mijlocie care cumpără mașini de lux sau pun capăt căsătoriilor pentru a recăpăta sentimentul de tinerețe.

Ce este criza vârstei de mijloc, conform specialiștilor

În psihologie, intervalul 30 – 45 de ani este considerat perioada de vârf a puterii. După această perioadă, vine o alta pe care specialiștii o numesc vârsta mijlocie. De menționat este faptul că atât bărbații, cât și femeile pot trece printr-o astfel de criză. Ei bine, acest moment poate fi copleșitor pentru unele persoane, iar unii pot simți că viața trece pe lângă ei.

De exemplu, persoanele care au făcut alegeri de viață nesatisfăcătoare pot simți că nu mai au destul timp pentru a le rezolva. Poate interveni sentimentul de vinovăție, pentru că nu și-au atins obiectivele și că nu și-au asumat unele riscuri. Astfel, apar furia, confuzia, plictiseala și îndoiala de sine.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Nu de puține ori apare și dorința de a reveni la tinerețe sau de a luat viața de la capăt. Câteodată, toate aceste lucruri duc la reacții extreme, printre care și anxietatea, depresia, consumul de alcool etc.

Ce este criza vârstei de mijloc
Ce este criza vârstei de mijloc

Ce spun studiile despre criza vârstei de mijloc

Unele studii au arătat o scădere a satisfacției de viață și a fericirii pe măsură ce oamenii ajung la mijlocul vârstei. Totuși, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Alte studii au demonstrat că satisfacția oamenilor față de viață crește pe măsură ce intră la mijlocul vârstei și scade în ultimii ani din viață.

În concluzie, pentru mulți oameni, „criză” nu este termenul potrivit pentru a descrie experiența lor. Se pare că doar aproximativ 10 – 20% dintre adulți susțin că au experimentat o criză de vârstă mijlocie.

Mai recent, oamenii de știință au pus la îndoială validitatea unei crize reale care se petrece la mijlocul vieții, întrebându-se daca nu cumva este incorect să se atribuie această problemă unei anumite vârste.

Criza vârstei de mijloc are sau nu o cauză biologică

Ce este criza vârstei de mijloc? Unii sunt de părere că oamenii la diferite vârste, din motive de boală sau alte evenimente importante din viața lor, reflectă asupra lucrurilor și se întreabă ce îi așteaptă în continuare. De asemenea, această etapă poate fi un răspuns emoțional la o acumulare de tensiuni (probleme financiare, căsnicii eșuate, nemulțumiri la locul de muncă).

Dacă aceasta criză are o cauza biologică sau de mediu este încă în dezbatere. Unii cred că este în primul rând declanșată de semne de îmbătrânire fizică, cum ar fi pierderea potenței la bărbați și sfârșitul anilor reproductivi la femei.

În funcție de circumstanțe și perspective, poate fi o perioadă stresantă și confuză. Dar vârsta mijlocie poate fi și o perioadă de creștere, stabilitate și bucurie. Învățarea semnelor și cauzelor unei crize de vârstă mijlocie vă poate ajuta să identificați modalități de a gestiona factorii de stres obișnuiți care vin odată cu această perioadă a vieții și să găsiți modalități de a merge mai departe și de a prospera.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...