Ce este bine să mănânci de Sânziene. Obiceiuri culinare de Drăgaica 2022

Andra Daoud 23.06.2022, 19:35
Ce este bine să mănânci de Sânziene. Obiceiuri culinare de Drăgaica 2022

Drăgaica 2022 este o sărbătoare marcată de tradiții și obiceiuri în România, iar oamenii trebuie să știe ce este bine să mănânci de Sânziene. Sărbătoarea este celebrată în fiecare an pe data de 24 iunie și are o importanță aparte, atât din punct de vedere religios, cât și tradițional. De unele superstiții se ține cont cu sfințenie, în continuare, în unele zone ale țării.

Ce este bine să mănânci de Sânziene, în fiecare an

Sânzienele sau Drăgaica reprezintă o sărbătoare foarte importantă pentru românii creștin-ortodocși. Ea coincide cu ziua în care se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și pică în fiecare an pe data de 24 iunie. Ziua este marcată de tradiții și superstiții de care se ține cont cu sfințenie, mai ales la sat. De asemenea, în această zi de sărbătoare se ține cont și de câteva obiceiuri culinare și este util de știut ce este bine să mănânci de Sânziene.

Drăgaica 2022, așa cum mai este numită sărbătoarea, pică de obicei în post, mai exact în Postul Sfinților Petru și Pavel. Fiind o sărbătoare importantă pentru creștin-ortodocși, în această zi este dezlegare la pește, untdelemn și vin. Orice rețetă cu pește este ideală pentru a fi preparată în această zi, pentru că în popor se spune că aduce noroc să mănânci carne de pește sau produse din pește pe 24 iunie.

Atunci când vine vorba despre ce este bine să mănânci de Sânziene, răspunsul este același: pe masă ar trebui să se găsească, sub o formă sau alta, produse din pește. Pot fi și icre sau chiar pește afumat, dacă nu aveți timp să preparați o rețetă cu pește proaspăt. Fiind însă zi de harți, piețele și magazinele sunt pline de pește proaspăt, așa că vă propunem o rețetă ușor de preparat, ideală pentru prânzul sau cina din ziua de Drăgaică 2022.

Ce este bine să mănânci de Sânziene: păstrăv pe pat de legume, la cuptor

Ingrediente:

 • 2 păstrăvi medii
 • 2 ardei kapia
 • 2 cepe
 • 2 roșii
 • câțiva căței de usturoi
 • 2/2 pahar vin alb
 • 1/2 lămâie
 • verdețuri
 • sare
 • piper
 • 1 linguriță unt

Mod de preparare:

Curățați și spălați legumele și peștele. Tăiați legumele bucăți potrivite, însă nu foarte mici. Asezonați legumele cu sare și pipe și așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Tăiați lămâia felii și puneți-le în burta peștelui. Asezonați păstrăvii cu sare și piper și ungeți-i cu unt.

Așezați păstrăvii peste legume, puneți usturoiul tăiat felii, turnați vinul și dați tava la cuptor, în cuptorul preîncălzit, pentru 40 de minute, după care verificați. Păstrăvul nu are nevoie de mult timp de gătire, însă dacă vreți să fie mai rumenit, îl mai puteți lăsa 10 minute în cuptor, la foc mare.

Presărați verdeață proaspăt tocată deasupra și serviți cu mămăligă sau cu zeamă de lămâie. Poftă bună!

Ce este bine sa mananci de Sanziene. Obiceiuri culinare de Dragaica 2022
Pastrav cu legume la cuptor

Ce nu ai voie să faci de Drăgaică 2022

La fel ca multe alte sărbători, Drăgaica este marcată de tradiții și obiceiuri. Dacă de Rusalii se spune că umblă Ielele, care sunt considerate ființe negative, Drăgaica are legătură cu Sânzienele, considerate zâne bune, care aduc iubire și prosperitate. Fiind o sărbătoare importantă, este interzisă orice fel de muncă în această zi.

Nu se spală, nu se coase, nu se dă cu mătura, nu se calcă rufe și nu se muncește la câmp. Se spune că aceia care nu țin cont de aceste lucruri, riscă să piară loviți de fulger. În popor, se zice că dacă încetează să mai cânte cucul înainte de Sânziene, va fi o vară secetoasă.

În noaptea de Sânziene, în trecut, oamenii obișnuiau să facă un foc pentru a alunga spiritele rele. Pentru îndrăgostiți, ziua de 24 iunie avea o importanță deosebită: se spune că aceia care se scăldau împreună în râuri sau lacuri, rămâneau împreună pe vecie.

Urmăriți Impact.ro și pe