Ce este astenia de primăvară. Primul semn la care trebuie să fii atent

Cazacu Alexandru 07.03.2023, 11:57
Ce este astenia de primăvară. Primul semn la care trebuie să fii atent

Oricât de mult ne plac zilele însorite și calde care le aduce primăvara, un lucru pe care nu îl putem evita întotdeauna este astenia de primăvară. Aceasta este definită ca fiind o stare constantă de epuizare și oboseală cauzată de schimbarea anotimpului. Pe lângă oboseală, astenia poate fi însoțită și de stări de melancolie sau, în unele cazuri, de depresie ușoară. Haideți să aflăm împreună ce este astenia de primăvară.

Ce este astenia de primăvară

Numele științific ne lasă nedumeriți, dar alte denumiri ale asteniei de primăvară sunt mai clare: „febră de primăvară” sau „febra primăverii”. Soarele de primăvară strălucește și nu știi de ce ești somnoros, apatic, într-o dispoziție proastă, anxios sau ai dureri articulare sau de cap.

Astenia de primăvară este o formă de tulburare afectivă sezonieră, o condiție medicală în care schimbarea anotimpurilor afectează oamenii la nivel fiziologic. De obicei, această tulburare se produce la trecerea de la iarnă la primăvară. O cauză a oboselii o reprezintă faptul că aportul de serotonină al organismului a fost epuizat pe parcursul iernii.

Corpul nu se obișnuiește atât de repede cu schimbarea anotimpurilor, așa că putem simți stări de amețeală, slăbiciune și oboseală. Din fericire, aceste dereglări nu ne pun viața în pericol, însă ne pot afecta starea fizică și mentală. Vestea bună este că această condiție dispare în cele din urmă pe măsură ce corpul tău se adaptează, de obicei în doar câteva săptămâni.

Care sunt simptomele asteniei de primăvară

După cum vă spuneam, astenia de primăvară poate veni cu o stare de epuizare a întregului organism și melancolie. Aceasta din urmă este adesea nejustificată, însă poate duce la o ușoară depresie. Diagnosticarea asteniei este destul de dificilă, având simptome similare cu ale depresiei.

Printre cele mai comune simptome ale asteniei de primăvară se numără: pierderea vitalității, tulburările de somn, oboseala musculară și intelectuală, dureri, alterarea percepției mediului înconjurător, schimbarea personalității și așa mai departe.

Ce este astenia de primăvară și cum îi poți face față

Cum poți să treci mai ușor de această perioadă? Din fericire, răspunsul la această întrebare este destul de simplu: trebuie să ai grijă de sănătatea ta. Fă acest lucru în timp ce corpul tău se adaptează noilor condiții. Este un moment bun pentru a o lua mai ușor, așa că fii mai relaxat. Iată câteva sfaturi din acest punct de vedere.

Activitățile fizice sunt importante

Studiile au arătat că exercițiile fizice regulate pe parcursul iernii te vor ajuta să te adaptezi la schimbarea anotimpurilor. Acesta este doar un motiv în plus pentru a ieși și a scăpa de kilogramele în plus luate la sărbători.

Fiind în formă te vei putea bucura de garderoba pentru sezonul cald, iar asta te va face și mai fericit. Pe lângă toate acestea, vei avea parte de aer curat și o mai bună circulație a sângelui.

Ce este astenia de primăvară
Ce este astenia de primăvară și cum se manifestă

Mănâncă sănătos

Mai mult soare nu înseamnă mai multe petreceri și mâncare nepotrivită. Foarte multe produse proaspete și alimente naturale încep să devină disponibile în primăvară. Semințe, nuci, legume și fructe, toate îți pot oferi energia de care ai nevoie.

Consumă cât mai multe lichide

Deshidratându-te vei deveni și mai obosit. Încearcă ceaiul în loc de cafea, dacă într-adevăr ai nevoie de doza de cofeină pentru a te trezi dimineața. De asemenea, nu uita să bei destule lichide (apă, sucuri naturale, ceaiuri etc.). După cum bine știm, specialiștii ne recomandă să consumăm cel puțin 2 l de apă zilnic.

Ai grijă de tine

Este primăvară! Ieși afară și bucură-te de lumina soarelui! Poți să ieși cu prietenii, să meditezi, să  îți lași partea creativă să înflorească pictând peisajul natural. Totodată, nu uita să de odihnești corespunzător.

Așadar, iată că am aflat nu numai ce este astenia de primăvară, ci și care sunt simptomele acestei tulburări, dar și cum îi putem face față.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...