EXCLUSIV Ce efecte economice vor produce scumpirile la carburanți și curent electric în anul 2021. Economiștii trag un semnal de alarmă: ”Se va crea o presiune pe inflație”

Andrei Cezar 29.12.2020, 17:23
EXCLUSIV Ce efecte economice vor produce scumpirile la carburanți și curent electric în anul 2021. Economiștii trag un semnal de alarmă: ”Se va crea o presiune pe inflație”

Ce efecte economice vor produce scumpirile la carburanți. De la 1 ianuarie 2021, românii vor plăti mai mult la factura pentru energie electrică, la pompa de benzină sau pentru un pachet de țigări. Aceste majorări vin ca urmare a modificărilor aduse la Codul Fiscal și a liberalizării pieței energiei electrice. Specialiștii atrag atenția că odată cu aceste scumpiri, prețurile produselor și serviciilor se vor majora și ele. Și cum o veste proastă nu vine niciodată singură, trebuie ținut cont de faptul că românii care și-au amânat ratele la credite până la sfârșitul acestui an vor trebui să reia plata acestora de la începutul anului viitor.

Ce efecte economice vor produce scumpirile la carburanți și curent electric în anul 2021

În eventualitatea cazului în care salariul minim nu va crește anul viitor, economistul Adrian Câciu atrage atenția asupra posibilității ca oamenii cu venituri minime, salariați sau pensionari, să o ducă din ce în ce mai greu.

”Salariul minim trebuie să crească pentru că persoanele care îl obțin, sau cele care au venituri minime, cum sunt pensionarii, suferă cel mai mult dacă prețul la nevoile de bază – utilități, facturi, medicamente, hrană – crește. Un om care are un venit mediu își poate permite și alte lucruri și poate face și economii, iar un om care are un venit minim nu poate să renunțe la nimic. Atunci, cu cât cresc prețurile, cu atât el (cel care obține salariul minim – n.r.) se vede în situația de a nu-și mai achita nevoile pe care le are pentru a avea o viață cât de cât normală.

Salariul minim ar trebui să crească cu cel puțin 100-150 de lei în anul 2021.”, a declarat pentru Impact.ro Adrian Câciu.

Inflația va crește și ea odată cu majorarea costurilor la curentul electric și carburanți de la 1 ianuarie

”Va fi clar o presiune care se va crea pe inflație, pentru că prețul la combustibil și cel al energiei le vedem în prețul tuturor produselor și serviciilor și atunci va exista un puseu inflaționist generat de această creștere de prețuri care se va răspândi orizontal în întreaga economie. Pe de altă parte, se așteaptă un puseu inflaționist și din partea mărfurilor care se importă. Pentru că Europa, la momentul acesta, se confruntă cu o mare deflație, iar infuzia de bani europeni în economiile europene se va vedea, până la urmă, în creșterea prețurilor pe care noi le importam și am putea să importăm mai scump cu până la 5%. Atunci, aceste creșteri de prețuri la import se vor vedea automat și în prețurile pe care noi le vedem la raft.”, a mai precizat specialistul.

Se scumpesc carburanții de la 1 ianuarie
Se scumpesc carburanții de la 1 ianuarie

Adrian Câciu: ”2021, un an mai dificil decât 2020”

În plus, românii afectați de pandemie care au solicitat amânarea ratelor la credite, vor trebui să reia achitarea lor.

”De la 1 ianuarie nu va mai exista amânarea ratelor la credite, ori avem încă aproape un milion de români care se confruntă cu diverse forme de restrângere a veniturilor. Fie că vorbim de șomaj tehnic, fie că au intrat în șomaj, ori că au muncă flexibilă, în toate trei cazurile avem o dimunuare a veniturilor. Să fim serioși, în ultimii ani a fost o perioadă bună în care românii au luat credite, măcar credite de consum. Iar acum a venit scadența la rate, la care se adaugă și dobânzile care s-au capitalizat. Vă fi o dificultate mare și este posibil să ne trezim cu o criză de lichiditate în economie și credite neperformante până la finalul primului trimiestru.”, a mai precizat Adrian Câciu.

Va fi un an al supraviețuirii

Din punctul de vedere al specialistului, previziunile economice pentru anul viitor nu sunt deloc bune. El consideră că în 2021 ne va fi mai greu decât cel pe care îl încheiem, iar multe dintre companii nu vor supraviețui.

”Va fi un an foarte dificil, mai dificil decât 2020 pentru că, pe de o parte vom avea un puseu inflaționist care se importă din Europa, care se coroborează și cu puseul recesionist, iar pe de altă parte vom avea dificultăți în economia internă pentru repornirea ei. Anul 2020 a însemnat un an de perfuzie, acum perfuziile vor fi retrase, trebuie să se facă și consolidare fiscală așa cum s-a promis la agențiile de rating. Va fi un an foarte dificil în care nu toate comapniile care sunt înregistrate la Registrul Comerțului vor supraviețui.”, a preconizat Adrian Câciu.

Adrian Câciu - economist
Adrian Câciu – economist
Urmăriți Impact.ro și pe