Așa poți să primești mulți bani pe lângă pensie. Iată ce trebuie să faci

Iancu Andreea, Anca Manolica 23.12.2020, 12:25
Așa poți să primești mulți bani pe lângă pensie. Iată ce trebuie să faci

Pensionarii ar putea primi mai mulți bani pe lângă pensie. Puțini cunosc mecanismul prin care funcționează acumularea contribuției la pensie, însă o analiză comparativă dezvăluie modalitatea prin care românii pot beneficia de sume mai mari chiar și de trei ori.

Cum poți ajunge să primești mai mulți bani pe lângă pensie

Milioane de români ar putea beneficia de sume importante de bani pe lângă pensie, conform unei analize realizate de Mihai Bobocea, consilier al Board-ului Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Într-un scenariu comparativ privind sumele dintr-un depozit bancar față de cele acumulate la Pilonul II de pensii se arată că românii ar putea ajunge să beneficieze după 12 ani de venituri de trei ori mai mari de la fondul de pensii private față de bancă.

Calculul pornește de la veniturile unui român care încasează salariul mediu brut pe economie și care a cotribuit lunar la Pilonul II din luna mai 2008 până în octombrie 2020. Astfel, 150 de contribuții brute au fost acumulate, ajungând să valoreze în totală 16.591 lei. După realizarea acestor venituri, administratorul a dedus comisioane din contribuții de 336 de lei, sumele rezultate fiind investite. De asemenea, din activul net lunar a fost dedus și un al doilea comision, care valorează 445 Lei.

În total, contribuțiile înregistrate ajung la 16.591 lei în timp ce comisioanele formează un total de 781 lei. Prin investirea banilor din fondul mediu de pensii private se obține un activ mediu net de 21.080 lei. Această sumă reprezintă banii pe care contribuabilul îi are în contul personal la data de 31 octombrie 2020. Astfel, câştigul brut total (având comisioanele incluse) atinge suma de 5.270 lei, reprezentând o valoare netă (fără comisioane) de 4.489 lei, potrivit capital.ro.

Diferența de venituri realizate prin Pilonul II față de depozitul bancar este de trei ori mai mare foto - Pexels
Diferența de venituri realizate prin Pilonul II față de depozitul bancar este de trei ori mai mare
foto – Pexels

Ce se întâmplă în cazul depozitului bancar

În situația opusă, în care românul virează la bancă, într-un depozit, aceeași sumă cu cea a contribuției la Pilonul II, se va calcula dobânda și acumularea lunară cu capitalizare, suma rezultată după cele 150 de contribuții va fi diferită față de prima situație. Astfel, contribuțiile vor însuma 16.591 lei, în timp ce totalul va indica 18.407 lei, adică un câştig brut de 1.816 lei.

Prin comparație, în cazul Pilonului II, unde câștigul brut individual este de 5.270 lei, depozitul bancar îi va aduce în plus în portofel românului doar câștigul brut de 1.816 lei. Practic, Pilonul II asigură un câștig cu 2,9 ori mai mare. Analizând sumele nete, la Pilonul II beneficiarul va câștiga 4.489 lei, de 2,5 ori mai mare decât câştigul brut bancar de 1.816 lei. Prin această comparație se încurajează, conform sursei citate, inițiativa de a deschide contribuțiile lunare în cadrul Pilonului II de pensii private.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...