Ce crede Bogdan Aurescu despre un atac nuclear al Rusiei: „Amenințarea este serioasă”

Andra Daoud 02.03.2022, 22:54
Ce crede Bogdan Aurescu despre un atac nuclear al Rusiei: „Amenințarea este serioasă”

Rusia a dat de înțeles că ar fi dispusă să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina, după ce a pus în alertă forțele nucleare. Amenințarea a fost una cât se poate de serioasă, iar țările occidentale au tratat-o ca atare. Mai mult, experții au explicat că un asemenea atac ar putea avea consecințe extrem de grave. Ce spune ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, despre un eventual atac nuclear din partea Rusiei.

Ce crede Bogdan Aurescu despre un atac nuclear al Rusiei

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, este de părere că Vladimir Putin se folosește de amenințarea cu armele nucleare pentru că războiul din Ucraina nu decurge conform planului său. Cu toate acestea, demnitarul român crede că nu există o amenințare concretă și că nu se poate pune problema unui atac cu arme nucleare, acestea fiind unele de distrugere în masă.

Este o amenințare serioasă, cu siguranță. Toată lumea civilizată, după această amenințare cu folosirea forței nucleare, a condamnat-o, așa cum am făcut-o și noi. Eu personal nu cred că se pune problema folosirii armelor nucleare în secolul XXI. Dar iarăși cred că este inadmisibil ca în secolul XXI să ameninți cu folosirea armelor nucleare.

Este clar că președintele Putin, văzând că războiul nu se desfășoară așa cum a planificat de la bun început, încearcă să folosească acest tip de amenințare care este una extrem de serioasă. Cu siguranță ea trebuie condamnată în modul cel mai ferm, așa cum s-a și întâmplat.

Din punctul meu de vedere, în mod normal, nu ar trebui să existe un astfel de risc și nu cred că se pune problema folosirii armelor nucleare pentru că sunt arme de distrugere în masă, care au caracter nediscriminatoriu și care produc efecte distructive nu numai asupra celui împotriva căruia sunt folosite, ci și asupra celuia care le folosește”, a declarat Bogdan Aurescu, miercuri, într-o intervenție la Digi24.

Ce crede Bogdan Aurescu,despre un atac nuclear al Rusiei: „Amenintarea este serioasa”
Rusia a pus în alertă maximă forțele nucleare, în urmă cu câteva zile

Ce spune Bogdan Aurescu despre securitatea României

Ministrul de Externe a ținut să îi liniștească pe români și să întărească ideea că țara noastră beneficiază de garanții de securitate din partea NATO, care sunt mai puternice ca niciodată. Aurescu a mai spus că solidaritatea Alianței se manifestă în teren și că dovezile în acest sens sunt cât se poate de palpabile.

NATO este cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Şi iată că vedem în aceste zile noi dovezi de solidaritate şi de sprijin din partea aliaţilor pentru securitate, aliaţilor din Flancul estic, inclusiv pentru securitatea României. Vedem că, pe lângă desfăşurarea de trupe americane, care au ajuns deja în România, există o decizie anunţată astăzi cu privire de venirea de noi trupe americane în România şi în Polonia, o să vedem în ce proporţie.

Preşedintele Biden a anunţat că 3.000 de noi trupe vor fi desfăşurate în regiune. (…) Aş spune că nivelul de securitate, în acest moment, în general, al Alianţei Nord Atlantice, sigur, este afectat de ceea ce se întâmplă în regiune, dar în egală măsură sunt luate măsuri care compensează această deteriorare a nivelului de securitate”, a mai spus Aurescu.

Urmăriți Impact.ro și pe