Ce conține planul de pace propus de China. E greu de crezut că poate duce la încheierea războiului

Andrei Simion 23.02.2023, 08:36
Ce conține planul de pace propus de China. E greu de crezut că poate duce la încheierea războiului

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a vorbit despre planul de pace pe care China i l-a propus Rusiei, fiind greu de crezut că acesta ar putea duce la încheierea războiului. Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit la Kremlin, miercuri, pe cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, pentru a discuta despre încetarea conflictului militar.

Vladimir Putin, întâlnire cu cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze

Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Wang Yi sugerează faptul că între Moscova și Beijing există legături deosebite, în contextul în care președintele rus primește rar oficiali străini care nu sunt șefi de stat.

„Relaţiile internaţionale sunt astăzi complicate. (…) În acest context, cooperarea (…) între China şi Rusia are o mare importanţă pentru stabilizarea situaţiei internaţionale”, a spus Vladimir Putin în cadrul întâlnirii de miercuri.

La rândul său, oficialul chinez a declarat că Beijingul dorește să consolideze parteneriatul strategic și cooperarea în toate domeniile cu Moscova. Wang Yi a spus că țara sa sprijină o lume „multipolară şi democratizarea relaţiilor internaţionale”, criticând voalat politica Statelor Unite ale Americii.

Ministrul ucrainean de Externe, acuzatie dura la adresa tarilor din UE care nu vor un embargo asupra petrolului rusesc
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba

Kuleba, despre planul de pace propus de China

Oficialul chinez s-a întâlnit la Conferinţa de Securitate de la Munchen şi cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, căruia i-a prezentat „elemente cheie ale planului de pace chinez” pentru încheierea războiului din Ucraina.

Dmitro Kuleba a declarat că așteaptă să primească în scris planul de pace propus de China, pentru că nu pot fi trase concluzii doar în urma unei prezentări orale.

Detaliile proiectului de plan de pace chinez sunt încă necunoscute. Însă, acesta ar include principiile apărării integrităţii teritoriale, încetarea ostilităţilor, protejarea centralelor nucleare ucrainene şi excluderea posibilei folosiri a armelor chimice.

Totuși, este greu de crezut că acest plan poate duce la încheierea războiului. Primele reacţii ale unor diplomaţi occidentali faţă de acesta au fost negative, pentru că propunerea Chinei nu ar include retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, o condiţie esenţială pusă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a accepta negocierile cu Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe