Ce conține paracetamolul. Medicii trag un semnal de alarmă: are sare cât 21 de porții de cartofi prăjiți

Raluca Alexe 13.06.2023, 15:03
Ce conține paracetamolul. Medicii trag un semnal de alarmă: are sare cât 21 de porții de cartofi prăjiți

Avertisment de proporții al medicilor, după ce s-a aflat cât sodiu conține o tabletă de Paracetamol. Care este doza maximă pe care o poate consuma cineva pentru a nu avea probleme de sănătate?

Paracetamolul, periculos pentru sănătate?

Sodiul este principalul component al sării, dar și unul dintre ingredientele medicamentelor solvabile, utilizat pentru a permite tabletelor să se dizolve în apă. Este important câtă cantitate de sare conțin medicamentele pe care le consumați pentru ca sănătatea să nu vă fie afectată.

Doza recomandată pentru un adult este de 2,4 g pe zi, echivalentul a 6 g de sare sau aproximativ o linguriță. Sarea este, potrivit experiților, de două ori și jumătate cantitatea de sodiu. Au fost luate la rând și medicamentelele consumate cel mai des în străinătate pentru a se stabili ce cantitate de sodiu are fiecare.

Așadar, Panadol Paracetamol Pain Relief de 500 mg și Solpadeine Max, ambele sub formă de tablete solubile, au 427 mg sodiu pe tabletă, iar tabletele efervescente de Paracetamol de 500 mg au 438 mg de sodiu, tot pe tabletă.

Paracetamolul de 500 mg consumat zilnic conține 23 mg de sodiu, ceea este este aproape infim. Însă dacă doza zilnică recomandată din cea mai sărată variantă a medicamentului este consumată, este echivalentul cu ingerarea a 21 de porții de cartofi prăjiți.

Un studiu din 2022 publicat în European Heart Journal a arătat că pacienții care au luat versiunile de Par

acetamol efervescent cu un conținut mai ridicat de sodiu au avut cu până la 45% mai multe șanse de a suferi un atac de cord, atac vascular cerebral sau insufuiență cardiacă în decurs de un an.

Urmăriți Impact.ro și pe