Mezelurile și preparatele din carne sunt foarte gustoase și aproape că nu lipsesc din alimentația românilor, însă nutriționiștii spun despre ele că ar trebui consumate în catități mici sau, dacă este posibil, să fie excluse din alimentație. Unul dintre mezelurile frecvent consumate este salamul. Dar ce conține acesta și ce trebuie să scrie pe etichetă.
Salamul reprezintă un tip de cârnat realizat din carne tocată fermentată de vită, porc, oaie sau pasăre, la care se adaugă diferite condimente. În funcție de producător și calitatea salamului, acesta poate conține 60% slănină şi şorici, 17% carne de calitate inferioară, dar și aditivi care imită gustul condimentelor sau făină de soia. Însă, mulți dintre consumatori folosesc prețul ca unic criteriu de alegere a produselor alimentare.
Ca să stie cât de bun este salamul pe care îl consumă, un consumator ar trebui să poată afla de pe eticheta produsului nu doar că acesta conține carne, ci și câtă și ce calitate are. De asemenea, oamenii trebuie să vadă și ce cantitati de aditivi contine salamul, iar pe etichetă trebuie mentionate primele acele ingrediente care se regăsesc în produs în cantitățile cele mai mari. Dar, înainte de toate să poată afla de unde provine carnea din care a fost făcut salamul.
Dacă salamul este obținut din carne provenită din Romania sau din spațiul UE, informația ar trebui să figureze pe etichetă. Dacă nu, consumatorul ar trebui să poată afla că mănâncă un produs din carne din afara blocului comunitar,
deoarece pe glob exista o mulțime de zone în care normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor nu sunt la fel de stricte ca în UE.
De asemenea, în cazul în care animalele din carnea cărora s-a făcut salamul au fost hrănite cu furaje din plante modificate genetic, consumatorul ar trebui să vadă pe etichetă.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]23 de grame de salam conține 300 mg de sare, acoperind 15 sau 20% din cantitatea de sare recomandată de OMS pentru adulți, respectiv copii, și 108 calorii, cu alte cuvinte, bogat în calorii.