Mihail Gorbaciov, fostul lider al Uniunii Sovietice, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a trecut în neființă la vârsta de 91 de ani. Acesta a fost creditat pentru că a contribuit la distrugerea Cortinei de Fier prin implementarea reformelor sociale și politice în perioada în care a fost lider al națiunii sale, din 1985 până în 1991. Ce avere lasă în urmă fostul politian? Abia acum, după moartea sa, s-a aflat câți bani avea, de fapt.
Mihail Gorbaciov a decedat marți, pe data de 30 august. Cauza concretă a morții sale nu a fost încă precizată, dar s-a raportat că ar fi fost cauzată de o boală îndelungată.
Moartea fostului lider al Uniunii Sovietice a fost deplânsă la nivel mondial datorită activității sale, care a dus la sfârșitul Războiului Rece. Deși nu a mai deținut un rol oficial de lider politic de 31 de ani, influența sa a fost evidentă.
Gorbaciov a creat Partidul Democrat Independent al Rusiei împreună cu Alexander Lebedev în 2000 și de atunci l-a denunțat public pe președintele rus Vladimir Putin.
Prin cariera sa în politică și prin crearea Fundației Internaționale pentru Studii Socio-Economice și Politice, cunoscută sub numele de „Fundația Gorbaciov”, fostul lider al URSS a fost o figură politică extrem de respectată la nivel mondial.
De-a lungul timpului, acesta a ținut prelegeri în întreaga lume și a perceput taxe pentru expertiza sa, aducându-și averea netă la 5 milioane de dolari, notează The List.
Mihail Gorbaciov s-a născut la Stavropol, la 2 martie 1931, într-o familie extrem de săracă. Tatăl său a servit în cel de-al Doilea Război Mondial și a lucrat la o fermă.
Încă din adolescență, fostul lider al Uniunii Sovietice și-a exprimat interesul pentru politică, dar nu a fost considerat membru cu drepturi depline al Partidului Comunist până în 1952.
În 1955, și-a luat licența în drept la Universitatea din Moscova. După ce s-a întors în orașul natal, a urcat în rândurile partidului său politic, unde, în cele din urmă, a fost ales în Comitetul Central la începutul anilor 1970.
Mihail Gorbaciov a fost membru al Politburo în 1980 și a urcat în ierarhie, ajungând în vârful conducerii Kremlinului în 1985. În această perioadă a început să lucreze pentru a face reforme pe scară largă care să contribuie la încheierea Războiului Rece.
Până în 1986, el și președintele american Ronald Reagan au făcut progrese în direcția încheierii cursei înarmărilor, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.
După o revoltă condusă de Boris Elțîn, Rusia și alte republici au decis să se desprindă de Uniunea Sovietică. La 25 decembrie 1991, Gorbaciov a demisionat din funcția de lider al defunctei Uniuni Sovietice.
Citește și Mesajul lui Ion Iliescu după moartea lui Mihail Gorbaciov. „Asta ne-a ferit de multe probleme”!