Ce au putut să găsească agenții FBI în casa fostului președinte. Acuzațiile care i se aduc

Ioana Bucur 13.08.2022, 14:49
Ce au putut să găsească agenții FBI în casa fostului președinte. Acuzațiile care i se aduc

Fostul președinte al SUA poate avea mari probleme cu legea. Vineri, mandatul de percheziție și procesul verbal de percheziție au fost desecretizate, scoțând la lumină informații îngrijorătoare. Fostul lider de la Casa Albă este investigat pentru posibile încălcări ale Legii Spionajului. Ce au găsit agenții FBI în locuința acestuia.

Casa fostului președinte, percheziționată de agenții FBI

Agenții FBI au bifat recent o premieră absolută în istoria Statelor Unite ale Americii. Este pentru întâia oară când locuința unui fost președinte a fost percheziționată în cadrul unei anchete penale.

Vineri, mandatul și procesul verbal de percheziție au fost desecretizate. Astfel, s-a aflat că Donald Trump este investigat pentru posibile încălcări ale Legii Spionajului, precum și obstrucționarea justiției.

În timpul acțiunii de la Mar-a-Lago, oamenii legii au ridicat nu mai puțin de 11 seturi de documente clasificate, unele dintre acestea fiind marcate ca fiind „top secret”.

Potrivit BBC, mandatul de pecheziție a fost aprobat de un judecător federal pe data de 5 august, acțiunea urmând să fie pusă în aplicare până la data de 19 august. Documentul preciza că agenții FBI aveau autorizația să caute și să ridice orice dovezi ar putea arăta eforturile fostului președinte de a păstra în mod ilegal informații sensibile ce i-ar putea interesa și ajuta pe adversarii SUA sau de a distruge sau ascunde documente guvernamentale.

Potrivit mandatului de percheziție, agenții FBI au căutat:

  • documente catalogate „clasificat”
  • informații despre păstrarea sau transmiterea informațiilor cu privire la apărarea naţională sau materiale declasificate
  • documente guvernamentale şi/sau prezidenţiale din mandatul lui Trump
  • dovezi ce ar putea răta modificarea, distrugerea sau ascunderea unor documente guvernamentale şi/sau prezidenţiale sau a unor documente marcate „clasificat”.
Ce au putut să găsească agenții FBI în casa fostului președinte. Acuzațiile care i se aduc
Donald Trump

Premieră în istoria SUA

Documentul în care au fost menționate toate dovezile ridicate din locuința lui Donald Trump are trei pagini. Pe listă a fost pusă și o scrisoare de clemență prin care i se acorda aministie aliatului său, Roger Stone, o cutie cu documente de piele și un document cu titlul „Informații despre președintele Franței”.

Demersurile oficiale pentru desecretizare au fost făcute de Departamentul de Justiție SUA.

„În momentul în care mandatul a fost executat iniţial, Departamentul a furnizat o notificare direct avocatului fostului preşedinte Trump. Departamentul nu a făcut nicio declaraţie publică cu privire la percheziţie, iar percheziţia aparent a atras puţin sau deloc atenţia publicului în timp ce avea loc.

Mai târziu, în aceeaşi zi, fostul preşedinte Trump a emis o declaraţie publică prin care a luat act de executarea mandatului. În zilele care au urmat, mandatul de percheziţie şi materialele aferente au făcut obiectul unui interes şi al unei atenţii semnificative din partea organizaţiilor de presă şi a altor entităţi”, a scris Departamentul de Justiţie în documentele depuse la instanţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...