Alegerile din SUA. Omul lui Donald Trump a recunoscut că a oferit informații din campanie rușilor

Beatrice Dumitru 09.08.2022, 14:37
Alegerile din SUA. Omul lui Donald Trump a recunoscut că a oferit informații din campanie rușilor

SUA au acuzat Rusia că s-a implicat în alegerile prezidențiale din 2016 pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câștige în fața lui Hillary Clinton. Directorul de campanie din 2016 al lui Donald Trump, Paul Manafort, a declarat că a împărtășit datele sondajelor de campanie cu un presupus agent de informații rus.

Ce a spus directorul de campanie al lui Donald Trump

Paul Manafort a recunoscut că, în 2016, a împărtășit date de sondaje din campania lui Donald Trump cu un agent rus cu scopul de a pune bazele unor viitoare afaceri pentru el și nu pentru a-l ajuta pe omul de afaceri să devină președintele SUA.

Acesta a mai spus că încerca să-și folosească legăturile cu Donald Trump pentru a obține mai mulți bani de la „oligarhii pro-rusi”. În interviul acordat publicației Business Insider, Manafort a reiterat că cel puțin o parte din date erau publice.

Alegerile din SUA. Omul lui Donald Trump a recunoscut că a oferit informații din campanie rușilor
Paul Manafort a fost directorul de campanie al lui Donald Trump. Sursa foto: Facebook

„A fost menit să arate cât de vulnerabilă era Clinton”, a spus el.

Paul Manafort, graţiat de Donald Trump

Paul Manafort a recunoscut că a împărtășit date confidențiale ale sondajelor din campania lui Trump cu Konstantin Kilimnik, un asociat de afaceri cu legături suspectate cu serviciile secrete ruse. În 2021, Departamentul de Trezorerie a constatat că Kilimnik a oferit apoi date considerate „informații sensibile privind strategia de votare și campanie” spionilor ruși.

Fostul director de campanie al lui Donald Trump a respins afirmația potrivit căreia informațiile sunt sensibile și a spus că datele pe care le-a împărtășit cu asociatul de afaceri „au fost o combinație de informații publice”.

În timpul anchetei consilierului special Robert Mueller privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, Paul Manafort a negat că a împărtășit informații cu Kilimnik și a precizat că nu și-a amintit acest detaliu deoarece memoria lui a început să se deterioreze din cauza condițiilor de detenție. Acesta a fost condamnat pemtru evaziune fiscală, dar graţiat de Donald Trump în 2020.

Agentul rus, sancționat în 2021

Într-un e-mail confiscat de Mueller, Manafort îi ordona adjunctului său Rick Gates, cu doar câteva ore înainte de o întâlnire cu Kilimnik, să tipărească patru pagini de date interne de sondaje de opinie ale campaniei care arătau forța lui Trump, oraș cu oraș, în 18 state de influență.

Departamentul Trezoreriei l-a sancţionat pe Kilimnik în 2021 deoarece a furnizat datele pe care le-a primit de la Paul Manafort serviciilor ruse de informaţii, care au folosit aceste sondaje pentru a ţinti alegători americani în operaţiuni care vizau susținerea lui Trump şi denigrarea lui Hillary Clinton.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...