Ce au hotărât judecătorii în cazul jurnalistei care a protestat împotriva războiului. Pedeapsa primită, după ce a apărut în direct la televiziune

Iancu Andreea 15.03.2022, 20:17
Ce au hotărât judecătorii în cazul jurnalistei care a protestat împotriva războiului. Pedeapsa primită, după ce a apărut în direct la televiziune

Cazul jurnalistei care a protestat în direct la televiziunea publică de stat a stârnit reacții nu doar la nivelul întregii lumi, ci și în rândul autorităților ruse. Marina Ovsiannikova a ajuns în fața judecătorilor, după ce s-a spus că gestul său ar putea să o ducă la o pedeapsă substanțială cu închisoarea. După ce au analizat cazul său, magistrații au decis pedeapsa pe care o va ispăși femeia.

Cazul jurnalistei care a protestat la televiziunea rusă, pe masa magistraților. Ce pedeapsă trebuie să ispășească aceasta

Marina Ovsiannikova reprezintă cel mai proaspăt și sonor exemplu de curaj de la izbucnirea războiului din Ucraina. În timp ce mii de cetățeni ruși au ieșit în stradă cu riscul de a fi arestați, protestând împotriva deciziei lui Vladimir Putin de a invada statul vecin, jurnalista a apărut la televiziunea de stat, în direct, cu un mesaj anti-război. Astfel, ea ajuns să fie pusă sub acuzare și adusă în fața instanței.

Inițial ea a fost reținută la audieri și ulterior eliberată, după ce avocatul jurnalistei, Dmitri Zacvatov a anunțat presa că nu o mai poate contacta. Acesta a menționat că nu a reușit să dea de Marina timp de o zi, după ce jurnalista a postat un mesaj despre propaganda rusă și minciunile Kremlinului, pe care l-a transmis la televiziunea Canal 1, unde lucrează. Protestul acesteia a fost caracterizat de purtătorul de cuvânt de la Kremlin drept act de „huliganism”.

„Nu războiului! Nu credeți propaganda, vă mint chiar de aici. Rușii împotriva războiului”, se afla inscripționat pe o pancartă pe care jurnalista a fluturat-o, boicotând buletinul de știri al postului de televiziune.

Mesajul jurnalistei, înainte de apariția televizată

Cu puțin timp înainte de a protesta la televiziunea publică, jurnalista Marina Ovsiannikova a înregistrat un mesaj în care a vorbit despre războiul din Ucraina și mai cu seamă despre propaganda rusă. În plus, ea a precizat că provine dintr-o familie în care părinții au naționalități diferite, tatăl său fiind ucrainean, iar mama sa rusoaică.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă. Iar Rusia e un stat agresor. Responsabilitatea cade pe o singură persoană – Vladimir Putin. Rusia trebuie să oprească acest război, pentru ca cele două țări surori să se poate împăca. Tata e ucrainean, mama e rusoaică. Niciodată nu am fost dușmani. Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Pervîi Canal, m-am ocupat de propaganda Kremlinului. Acum îmi este foarte greu și îmi e foarte rușine. Îmi e rușine că am permis ‘zombificarea’ cetățenilor ruși”, spune ea în mesajul video.

Ce sancțiune a primit Marina Ovsiannikova în urma protestului său

După ce gestul său a devenit viral, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat protestul jurnalistei și i-a mulțumit, menționând totodată că este recunoscător celor care aleg să protesteze și să înfrunte sistemul.

„Sunt recunoscător acelor ruși care nu încetează să încerce să transmită adevărul. Celor care luptă cu dezinformarea și spun adevărul, fapte reale, prietenilor și celor dragi. Şi personal îi sunt recunoscător femeii care a intrat în studioul Channel One cu o pancartă contra războiului. Le sunt recunoscător celor care nu se tem să protesteze. Atât timp cât ţara voastră nu s-a izolat complet de lume, transformându-se într-o foarte mare Coree de Nord, trebuie să luptaţi. Trebuie să nu vă pierdeţi această şansă”, a transmis liderul de la Kiev.

În final, după ce judecătorii au analizat cazul jurnalistei, aceștia au decis ca Marina Ovsiannikova să plătească o amendă de 30.000 de ruble. După eliberare, femeia a părăsit tribunalul și a mulțumit tuturor celor care și-au arătat susținerea față de cauza sa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...