Ce au decis autorităţile să facă în urma scandalului de la Spitalul din Sibiu. „Opinia publică trebuie să cunoască adevărul”

Stan Filon 09.03.2021, 17:06
Ce au decis autorităţile să facă în urma scandalului de la Spitalul din Sibiu. „Opinia publică trebuie să cunoască adevărul”

Dezvăluirile făcute de un fost angajat al Spitalului de Urgență din Sibiu au șocat toată țara, după ce acesta a recunoscut că oameni bolnavi de coronavirus sunt pur și simplu lăsați să moară sau chiar uciși la secția de ATI. Acum a venit însă replica conducerii spitalului, care a făcut o anchetă internă.

Conducerea Spitalului de Urgență Sibiu, control intern după dezvăluirile șocante

”Suntem conștienți că opinia publică trebuie să cunoască adevărul și de aceea am demarat rapid acțiuni care să clarifice situația. Terapia Intensivă Covid este o zonă sensibilă, cu o mare presiune pe umerii personalului medical. Este o zonă cu încărcătură profesională și emoțională la cote nebănuite pentru cei din afara sistemului.

Sunt pacienți în stare gravă și foarte gravă iar personalul medical, indiferent de statut și experiență se luptă pentru a-i salva. Cu siguranță că nu e totul perfect, că uneori este poate nevoie de mai multă empatie, dar să nu uităm că principalul scop al activității este unul medical”, a spus managerul Spitalului, juristul Florin Neag.

Conducerea Spitalului de Urgenta Sibiu, control intern dupa dezvaluirile socante
Conducerea Spitalului de Urgenta Sibiu, control intern dupa dezvaluirile socante

Ce a constatat echipa în urma controlului intern

Așadar, s-a format o echipă din cadrul Spitalului de Urgență Sibiu, care a făcut un control intern, după dezvăluirile apărute în publicația locală Turnu Sfatului. Din echipa de control au făcut parte: Jur. Florin Neag – Manager, Conf.dr. Călin Cipăian – Director medical, As. Laurențiu Ghinoiu – Director de îngrijiri. La întregul control, echipa a fost însoțită de dna. dr. Ioana Roxana Codru, medic primar specialitatea Anestezie Terapie Intensivă, care coordonează activitatea ATI-Covid și despre care sursa respectivă spunea că nu a văzut-o de două ori, cât timp a lucrat acolo.

Ei bine, după controale amănunțite, făcute de echipa de management și de medicii specialiști la ATI Sibiu s-a constatat că în zona ATI-Covid erau internați 18 pacienți. Chiar și după scandalul imens, echipa de control a mai depistat un pacient care era legat de pat, acesta fiind și intubat.

Ce a mai constatat echipa? ”Condițiile de internare și tratament sunt corespunzătoare; personalul medical respectă procedurile și protocoalele medicale; sunt respectate circuitele medicale; personalul respectă programul de lucru; aparatura și instalațiile din cadrul secției sunt funcționale”, spun reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

S-a decis instalarea unei camere de supraveghere

Totuși, s-a luat decizia de a se instala în cadrul zonei roșii ATI-Covid a unui sistem de supraveghere video. Mai mult, procedurile pentru acest demers urmează să înceapă în cel mai scurt timp posibil, după cum mai anunță conducerea spitalului.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Sibiu au precizat că acest control este o primă etapă, care va fi urmată de identificarea și verificarea modului de lucru și a completării documentelor medicale. În acest sens s-a emis o decizie pentru efectuarea unui audit clinic intern. Din echipa de audit va face parte șeful biroului de Management al Calității Serviciilor Medicale, un medic anestezist din afara secției ATI-Covid și compartimentul de audit intern.

După ce au apărut în presă dezvăluirile fostului angajat al ATI Sibiu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veștemean, a anunțat că a fost înregistrat un dosar penal pentru omor în cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...