Ce au ajuns să facă lebedele de pe lacul Tăbăcărie din cauza mizeriei. Scene oripilante la Constanța

Elena Avramescu 23.01.2021, 17:15
Ce au ajuns să facă lebedele de pe lacul Tăbăcărie din cauza mizeriei. Scene oripilante la Constanța

Un vid legislativ poate duce la distrugerea florei și a faunei din Lacul Tăbăcărie din Constanța. Imagini cu o lebadă nevoită să-și caute mâncarea printre gunoaiele de pe lac au stârnit indignarea activiștilor. Pasărea a fost filmată căutând orice ar putea fi de mâncare într-o zonă foarte poluată a lacului din Constanța.

Lebedele de pe lacul Tăbăcărie au ajuns să caute mâncare în mizerie

Deșeurile care ajung în lacul Tăbăcărie sunt aruncate de localnici, iar în timpul sezonului estival ”contribuie” și de turiștii aflați în vacanță. Și ca și cum nu ar fi de ajuns aceste deșeuri, în lac sunt deversate și ape reziduale din conductele care traversează orasul Constanța. Ape pline de substanțe toxice sau carburanți. Iar asta nu face decât să atenteze la viața animalelor marine și a păsărilor care cuibăresc pe lac.

“In primul rând este poluare chimică si microbiologică. Lacul este alimentat și din pluvialul care spală toate şoselele orașului. Și acolo este o poluare chimică de la hidrocarburi și nu este un loc propice păsărilor. Ele vin că sunt hranite si suferă din cauza acestei intoxicaţii. Nu e un lac in care aș lăsa un peşte. Zona asta este poluată de oameni. A devenit un coș de gunoi. Mai este o problemă. S-au lăsat multe zone cu stuf. Au spus probabil ca pentru cuibărit, dar nu este ok în condițiile în care este poluat. Este foarte multa mizerie,  iar stuful strânge această mizerie și este greu de îndepărtat”, spune Adrian Bîlbă, director la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Imaginile pe rețelele de socializare au stârnit indignarea asociațiilor de mediu, ai căror membri s-au mobilizat pe malul lacului și, înarmați cu ustensile proprii și cu mănusi, au curățat mai multe zone ale acestuia, cu precădere cele de la mal, acolo unde viețuitoarele ajung în căutare de hrană.

 “Am observat o lebădă care se chinuia să mai ciugulească ceva, mi-a atras prima oară atenţia şi apoi când m-am apropiat am văzut maldărul  de mizerie. De aici și nemulţumirea constănţenilor și am decis ca, din proprie initiativă, să facem curățenie. Nu e treaba noastră să facem asta. A fost un ping pong între primărie și apele române, iar acum este a a celor de la ANPA. Şi chiar am vrea ca cei de la mediu să vină sa ia măsuri nu doar când presa se sesizează”, spune Sorin Belu, unul din activiștii de mediu care s-au încumetat la curățarea lacului.

Cum se pasează responsabilitatea

Situația lacului Tăbăcărie este însa una incertă. Zona este practic, în acest moment intr un vid legislativ. Lacul reprezintă domeniul public al statului iar pâna la data de 12.06.2020 s-a aflat în administrarea Administrației Bazinale Dobrogea Litoral. O societate privată din Constanța a considerat însă că acest lucru nu este normal și a chemat în instanță Guvernul României, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA), si Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Societatea a susținut că lacurile naturale din județul Constanța ar trebui să se afle în administrarea ANPA. Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că lacurile naturale se află în administrarea ANPA, motiv pentru care a dispus panularea dreptului de administrare al Apelor Romane asupra lacului Tăbăcărie.

Bogdan Bola , fost director Aprele Romane Dobrogea Litoral, (actual deputat PNL): “ În acest moment nu este la nicio instituţie lacul. În urma decizei magistraților de la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie acesta a fost luat de la ABDL si dat la ANPA. Hotărârea nu a fost încă redactată, cei de la ANPA nu îl pot prelua, noi nu îl avem în administrare iar acum lacul este intr-un vid legislativ. De obicei o hotărâre a ICCJ apare şi dupa un an . În tot acest timp lacul nu este în administrarea niciunei entităţi a statului”.

În tot acest timp lacul continuă să se transforme periodic în groapa de gunoi a localnicilor certați cu bunul simț. Iar cele care au cel mai mult de suferit sunt flora și fauna lacului, care în scurt timp riscă să dispară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...