SPECIAL

Ce ar trebui să însemne, de fapt, Ziua Pământului. Activiștii de mediu. ”Astăzi, oamenii sunt un dușman. Trebuie să ne schimbăm puțin”

Andrei Cezar 22.04.2021, 22:10

În fiecare an, pe 22 aprilie, este sărbătorită Ziua Pământului, o zi în care la nivel mondial este tras un semnal de alarmă asupra efectelor devastatoare ale poluării asupra Terrei. De aceea este necesar ca fiecare om să dea dovadă de responsabilitate în raport cu mediul înconjurător. Iată cum putem contribui fiecare dintre noi la salvarea planetei.

Cum poate fiecare dintre noi să contribuie la salvarea planetei

Ziua Pământului a fost sărbătorită, pentru prima dată, în 1970, atunci când senatorul american Gaylord Nelson a adus în atenția opiniei publice dezinteresul pe care îl manifesta clasa politică asupra mediului înconjurător.

Încă din primul an, sărbătoarea a avut un succes răsunător. Aproximativ 20 de milioane de oameni din diferite state americane au marcat Ziua Pământului prin manifestații în mai multe orașe. Drept urmare, politicianul american a reușit să-și convingă colegii de necesitatea adoptării unor acte normative pentru protecția mediului: legea aerului curat, a controlului substanțelor toxice, a calității apei etc. De atunci, în fiecare an, tot mai mulți oameni au aderat ideii de protejare a mediului înconjurător.

Astfel, în 2009 Organizația Națiunilor Unite a stabilit data de 22 aprilie drept Ziua Pământului. În prezent, Ziua Pământului este marcată de aproximativ 200 de milioane de oameni din 141 de țări.

Ziua Pământului a fost sărbătorită și de președintele României. Klaus Iohannis a participat la o acțiune în Parcul Natural Văcărești acolo unde a vorbit despre lipsa spațiilor verzi din marile orașe ale României.

Ziua Pamantului, marcata de presedintele Klaus Iohannis in Parcul National Vacaresti
Ziua Pamantului, marcata de presedintele Klaus Iohannis in Parcul National Vacaresti

Activist de mediu: Ziua este nesemnificativă dacă o tratăm ca pe o singură zi pe an

Organizațiile de mediu susțin în această perioadă diverse activități menite să combată poluarea și să protejeze mediul înconjurător. Spre exemplu, organizația Act for Tomorrow, împreună cu voluntarii săi s-au concentrat pe acțiuni de plantare a copacilor și de curățare a deșeurilor arucate în natură.

”Trebuie să înțelegem cumva că această zi este un moment de readucere aminte că oamenii iresponsabili sunt principalii dușmani ai Pământului. Sunt iresponsabili prin consumul excesiv, alterararea mediului în care ne aflăm, circulația excesivă cu mașini poluatoare. Toate aceste lucruri dăunează Pământului și fac ca acest spațiu să nu se mai autoregenereze.”, a declarat pentru Impact.ro Andrei Coșuleanu, fondatorul ”Act for Tomorrow”.

Potrivit activistului de mediu, în momentul de față omenirea consumă mai multe resurse decât planeta noastră poate să ofere și astfel nu mai are timp să se regenereze. Dacă nu se iau măsuri în acest sens oamenii ar putea ajunge să poarte ”războaie” pentru hrană.

”Ceea ce dăunează pentru noi este în primul rând faptul că hrana este periclitată. Dacă vorbim de resursele oceanelor sau ale apelor dulci, despre biodiversitatea din pădure, sau despre alte tipuri de animale, odată cu dispariția lor, populația va trebui să se reorienteze către alte tipuri de hrană. Tot ce nu este natural va avea o amprentă asupra mediului din ce în ce mai mare. Trebuie să readucem acest echilibru dintre om și natură astfel încât următoarele generații să nu aibă de suferit și nu în ultimul rând trebuie să înțelegem că astăzi oamenii sunt un dușman, dar pot să se transforme în prieten dacă își schimbă puțin comportamentul.”,a mai precizat Andrei Coșuleanu.

Indiferența față de mediul înconjurător și agresarea sa prin diferite acțiuni cum ar fi poluarea excesivă au dus în timp la schimbări climatice cu consecințe catastrofale. Spre exemplu, topirea ghețarilor a făcut ca oamenii din anumite zone ale planetei să migreze spre alte orizonturi din cauza creșterii semnificative a nivelului oceanelor. De asemenea, potrivit studiilor medicale, poluarea reprezintă un factor cu rol esențial în apariția unor boli respiratorii, unor afecțiuni dermatologice și chiar a autismului în cazul copiilor.

Parcul Natural Vacaresti
Parcul Natural Vacaresti

Cum ne modificăm comportamentul față de mediul înconjurător

Fiecare dintre noi poate contribui la ameliorarea situației în care se găsește planeta noastră. Nu este nevoie să facem lucruri ieșite din comun, ci în primul rând să conștientizăm acțiunile care dăunează mediului înconjurător, astfel încât să redevenim prieteni cu natura.

”În primul rând trebuie să prevenim poluarea de tip mâncare și resursele de tip plastic. Pe toate trebuie să le prevenim și să nu le mai consumăm în exces. De asemenea, trebuie să prevenim poluarea din trafic. Acest lucru înseamnă să adoptăm un stil de viață alternativ, folosind mijloace de transport alternative sau prietene cu natura. Nu în ultimul rând trebuie să fim responsabili pentru fiecare activitate pe care o facem. Dacă astăzi am fost pe munte și am lăsat acolo un plastic, cu siguranță acel plastic va trăi mai mult decât fiecare dintre noi. Un plastic ”trăiește” mai mult de 500 de ani. Și atunci, acel plastic poate fi confundat în următorii ani cu hrana pentru viețuitoare, care vor avea de suferit din această cauză.”, a mai precizat Andrei Coșuleanu.

Google a marcat Ziua Pământului, așa cum ne-a obișnuit, printr-un doodle special care evidențiază ideea că oricine poate planta un copac.

Urmăriți Impact.ro și pe