Ce ar putea păți medicii care primesc șpagă din partea pacienților. Ministrul Sănătății a făcut anunțul. Măsuri radicale

Diana Radu 06.12.2019, 16:41
Ce ar putea păți medicii care primesc șpagă din partea pacienților. Ministrul Sănătății a făcut anunțul. Măsuri radicale

Ministrul Sănătății vine cu o măsură drastică pentru medicii care primesc șpagă din partea pacienților. Victor Costache propune ca în contractul de muncă semnat de cadrele medicale la angajare să se menționeze că primirea de ”atenții” poate duce la pierderea locului de muncă.

Ministrul Sănătății propune ca medicii care primesc șpagă să fie dați afară

Victor Costache își propune ca în mandatul său de ministru al Sănătății să elimine complet șpaga din spitale. În acest sens, a făcut o propunere inedită care i-ar putea lăsa pe medicii care primesc șpagă fără loc de muncă. Momentan, ministru alteaptă punctul de vedere al juriștilor din minister pentru a înainta această soluție.

„Nu cred că există o soluție magică, dar trebuie să ieșim din zodia șpăgii. Sunt spitale în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu-mi place să dăm vina pe pacienți. Știți bine că unul din clișee e că nu-i poți opri pe pacienți să dea plicuri. Fals! Sunt multe spitale în care acest fenomen a fost eradicat. Nu cred nici că trebuie să trecem în extrema cealaltă. Știți că era și un hotline pentru denunțarea șpăgii. Nici aceste metode nu au dat rezultate.

Așteptăm un punct de vedere al juriștilor dacă se poate implementa în contractul care se semnează că aceste practici duc la încetarea contractului de muncă (…) Vă asigur că toleranța e zero!”, a declarat ministrul Sănătății.

Măsura propusă de ministrul Sănătății pentru medicii care iau șpaga
Măsura propusă de ministrul Sănătății pentru medicii care iau șpaga

De asemenea, ministrul Sănătății a mai declarat că pacienții nu au nicio vină pentru amploare fenomenului șpăgii din spitalele românești. Totodată, acesta a mai precizat că de când s-au mărit salariile din sistemul medical, fenomenul nu este la fel de acut, însă trebuie eliminat de tot.

„A dispărut această senzație de empatie care era în trecut, faptul că medici și asistentele aveau salarii mici și asta era un stimulent. Acum, opinia publică știe că aceste lipsuri au dispărut și e doar un fenomen care trebuie combătut”, a mai declarat Victor Costache.