Ce anunț important a făcut să crească brusc prețul petrolului. De aici a pornit tot

Iancu Andreea 03.12.2021, 15:30
Ce anunț important a făcut să crească brusc prețul petrolului. De aici a pornit tot

Temerile privind apariția noii tulpini de coronavirus, Omicron, au dus la o analiză privind planul energetic al celei mai importante alianțe din domeniu. După o videoconferință care a avut ca temă restrângerea sau lansarea pe piață a unei oferte de petrol, precum și discuții legate de rezervele strategice ale națiunilor importatoare de țiței, alianța energetică a transmis un anunț important care a făcut să crească prețul petrolului. Vestea a schimbat complet modul în care se vor desfășura lucrurile începând din ianuarie.

Anunțul care a influențat prețul petrolului. Creșterea este bruscă

Producătorii de petrol din OPEC și non-OPEC, parte a grupului OPEC+, au luat joi o decizie care a făcut să crească brusc prețul petrolului. Una dintre cele mai așteptate reuniuni din domeniul energetic a avut loc prin videoconferință a analizat situația actuală, în contextul evoluției mutației Omicron. Astfel, alianța energetică s-a reunit pentru a stabili dacă va restrânge oferta sau va păstra planul de a lansa mai mult petrol în piață.

Totodată, producătorii de petrol din cadrul grupului au discutat despre eliberarea, sub conducerea SUA, a rezervelor strategice ale națiunilor importatoare de țiței. De asemenea, posibila revenire a Iranului pe piețele de petrol a fost și ea luată în calcul.  Ca urmare a discuțiilor pe care grupul OPEC+ le-a avut recent, s-a decis respectarea planului convenit anterior de creștere a producției cu 400.000 de barili pe zi în ianuarie, potrivit CNBC.

Care este anunțul care a făcut să crească brusc prețul petrolului
Prețul carburantului, influențat de decizia privind petrolul

Cum a evoluat piața petrolieră în urma deciziei

Pierderile petrolului au fost recuperate în urma anunțului făcut de către grupul OPEC+, acesta s-a tranzacționat în creștere. Petrolul Brent a avansat cu 1,1%, la 69,95 de dolari pe baril. Între timp, cotațiile futures ale petrolului american West Texas Intermediate s-au situat la 66,43 dolari pe baril, cu avans de 1,3%. Contractele futures pentru țițeiul Brent s-au prăbușit cu peste 10 dolari de joia precedentă, de când varianta Omicron a devenit cunoscută.

OPEC+ s-a reunit după o perioadă în care au existat tensiuni din cauza prețurilor ridicate ale petrolului între SUA și aliații săi din Golf, în special Arabia Saudită. În același context, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat pe data de 23 noiembrie, că SUA, India, China, Japonia, Coreea de Sud și Marea Britanie vor elibera petrol din rezervele de stat pentru a contribui la calmarea pieței. Aceste măsuri au survenit recent, după ce OPEC + a ignorat complet, în mod repetat, solicitările SUA de a suplimenta oferta de țiței, astfel încât să fie stopată creșterea prețului pentru carburant.

Urmăriți Impact.ro și pe