S-ar putea ca starea de alertă să nu intre vineri în vigoare. Ce se întâmplă în weekend

Raluca Juncu 12.05.2020, 14:07
S-ar putea ca starea de alertă să nu intre vineri în vigoare. Ce se întâmplă în weekend

Din motive ce ar putea ține de o operativitate, există posibilitatea ca introducerea stării de alertă să nu aibă loc vineri, pe 15 mai, așa cum este programată. Care este parcursul acestei legi?

Starea de alertă, un proces legislativ „întârziat”

Premierul Ludovic Orban a înaintat în debutul sedinței de guvern de luni proiectul de lege care să reglementeze măsurile incluse în starea de alertă, în care România va intra începând cu data de 15 mai.

„Pe 15 mai se va încheia starea de urgență. Trebuie să avem garanția că vom avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a continua activitatea din ultimele trei luni.

Am ales soluția unui proiect de lege pentru decizia CCR ne limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplina legitimitate am decis să elaborăm un proiect de lege”, a declarat luni, Ludovic Orban, în ședința de guvern.

Proiectul va fi dezbătut și votat, în regim de urgență, în plenul Senatului.

Miercuri, proiectul de lege va putea primi votul decisiv din partea Camerei Deputaților pentru a putea trece de Parlament. Situația problematică ar putea fi atunci când ajunge pe masa președintelui, pentru că acesta nu poate promulga legea mai devreme de 15 mai, întrucât există un termen legal de două zile în care legea să poată să fie contestată de Curtea Constituțională. Acest lucru înseamnă că cel mult vineri, 15 mai, legea va putea fi promulgată de către Președintele României și apoi publicată în aceeași zi în Monitorul Oficial. Dar, o lege intră în vigoare la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Ce reprezintă această „întârziere” pentru români

După publicarea legii privind intoducerea stării de alertă în Monitorul Oficial, aceasta va intra în vigoare abia luni, 18 mai 2020. Astfel, între 15-17 mai, adică în primul weekend după ieșirea României din starea de urgență, românii s-ar bucura de câteva zile lipsite de orice fel de restricții pentru că starea de urgență va expira, în vreme ce starea de alertă, în conformitate cu ciclul de promulgare al unei legi, va intra în vigoare abia luni. Așadar, autoritățile pot doar să spere că cetățenii vor adopta o atitudine responsabilă și se vor păstra regulile de distanțare socială și de igienă, în continuare, scrie Mediafax. 

 

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea 

Urmăriți Impact.ro și pe