VIDEO EXCLUSIV

Cazul muncitorilor peste care s-a surpat pământul în Sectorul 3. Au fost grăbiți să termine lucrarea? Robert Negoiță: „Eu sunt cel care i-a scos, personal, din groapă”

Cazul muncitorilor peste care s-a surpat pământul în Sectorul 3. Au fost grăbiți să termine lucrarea? Robert Negoiță: „Eu sunt cel care i-a scos, personal, din groapă”

Multe dintre cele mai controversate cazuri de accidente din România se soluționează greu în instanță sau se amână concluziile unei anchete, în timp ce persoanele responsabile rămân în funcție ani de zile după ce respectiva tragedie s-a produs. Unul dintre aceste cazuri este și moartea a doi muncitori și în care au fost răniți alți patru, după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei ieri, pe data de 2 august 2021, în curtea Bibliotecii Naționale, clădire administrată de Ministerul Culturii.

În cadrul Interviurilor Impact.ro am discutat cu viceprimarul Lucian Judele despre faptul că ancheta nu a fost încă soluționată. Totuși, înainte de accident chiar primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, fusese pe respectivul șantier.

„Primarul a spus: până când punem noi panourile astea aici, turnăm deja ciment și am terminat lucrarea, ei se grăbeau”

Astăzi, primarul Sectorului 3 a recunoscut că a fost pe șantier dar că i s-ar fi spus să nu intervină, ba mai mult, chiar ar fi fost rugat să părăsească zona. Prezent chiar a doua zi după accident, Lucian Judele a aflat care au fost neregulile sesizate de muncitori chiar de la cel care au supraviețuit. Aceștia ar fi solicitat ca zona unde lucrau să fie protejată de panouri tocmai pentru a evita o tragedie, în caz că malul creat de săparea șanțului din fața instituției s-ar fi surpat peste echipa care făcea lucrările respective.

„Deocamdată, sper, că nu s-a ajuns la o concluzie, și sper din tot sufletul ca măcar acum în 2023, să avem un vinovat pentru acea tragedie. Nu vreau să mai aud din nou că vinovatul este cel care a decedat. Am vorbit cu cei care au supraviețuit acestui eveniment tragic, am avut grijă de ei când au fost internați. Noi după tragedie am aflat despre prezența lor în acel loc.

Am vorbit cu ei și mi-au spus în felul următor. Cu câteva ore înainte primarul a fost acolo, cu o agendă unde a schițat planul construcției și cu așa zisul șef al șantierului. cei care săpau acolo au spus că aveau nevoie să facă niște panouri de fugă, așa le-au denumit ei, ce înseamnă? Se pun panouri pe toată distanța pe care se sapă, eu au cerut măcar dintr-un metru și jumătate într-un metru și jumătate, în caz de acel mal cade, ei să se poată adăposti în spatele panoului. Primarul a spus, până când punem noi panourile astea aici, turnăm deja ciment și am terminat lucrarea, ei se grăbeau.”, spune Lucian Judele.

Robert Negoiță spune că a chemat personal un excavator

Pentru acest incident Robert Negoiță este cercetat sub acuzația de omor din culpă, dar întrebat în cadrul unei emisiuni tv la postul Euronews, primarul povestește că a fost îndemnat să nu impună norme pentru finalizarea lucrărilor. După cum povestește și Lucian Judele, care a vorbit cu munictorii atunci, primarul este acuzat că a grăbit lucrările, ipoteză vehiculată de mai multe surse din spațiul public.

„Total neadevărat, eu am să cer , pe speța asta, și pe alte spețe, să mergem să dăm test cu detectorul de minciuni. Pentru că speculația aceasta este foarte neadevărată, normal că au norme.

Normal că nu au voie să stea să piardă timpul, că de aia își primesc salarii, dar apropos de chestiunea asta eu sunt cel care a ajuns acolo în dimineața aceea, cu o zi înainte le-am spus, să nu cumva să intre cineva acolo. Sunt martori, sunt mulți cei care au fost cu mine atunci, când le-am spus explicit, să nu cumva să intre cineva acolo. A doua zi când am ajuns, eu sunt cel care i-a scos personal din groapă și am dat imediat telefon, la un excavator să vină să facă treaba aia. Nu am greșit cu nimic, nu suntem nici unul dintre noi perfecți. Dar dacă există o vinovăție a cuiva este aceea că nu m-au ascultat când le-am zis ca nu carecumva să intre cineva acolo.”, a povestit astăzi Robert Negoiță.

Cum s-a apărat atunci Ministerul Culturii?

Nici Ministerul Culturii nu este exonerat de orice culpă, într-un răspuns inițial către Libertatea.ro spune că șantierul era pentru amenajarea unui spațiu verde pentru ca mai apoi, la presiunea publică să nege orice legătură cu lucrările care aveau loc chiar în curtea unde angajați ai Ministerului își desfășurau activitatea. Răspunsul venise în urma nemulțumirii cetățenilor care au cerut explicații pentru faptul că în zonă li se îngrădise accesul.

„În vederea amenajării suprafeței destinate spațiilor verzi exterioare, Ministerul Culturii va iniția demersurile privind amenajarea acestora în vederea creării unui întreg coerent și reprezentativ din ansamblul «Biblioteca Națională a României – Ministerul Culturii», prin achiziționarea serviciilor de horticultură, ce se vor presta în acest sens, dorindu-se obținerea unui stil minimalist, dar care să pună în valoare specificul obiectivului”, a transmis atunci ministerul, despre terenul unde se afla șantierul despre care mai târziu a spus că nu știa nimic.

Întregul interviu despre problemele din Sectorul 3 poate fi urmărit mai jos:

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...