VIDEO EXCLUSIV

Un buget votat pe repede înainte și o arhivă de 9 milioane de euro la Sectorul 3. Viceprimarul Lucian Judele: „Este important să înțelegem cum de s-a ajuns la acele sume”

Gabriela del Pupo, Ionuț Vieru 26.02.2023, 15:34
Un buget votat pe repede înainte și o arhivă de 9 milioane de euro la Sectorul 3. Viceprimarul Lucian Judele: „Este important să înțelegem cum de s-a ajuns la acele sume”

Deși sunt multe probleme care ar fi putut fi dezbătute în ședințele de Consiliu Local ale Sectorului 3, în spațiul public subiectele care au ținut atenția au fost legate de încercarea de demitere a viceprimarului USR sau de gafa consilierului PSD care a intervenit live online din duș într-o ședință a CL. Totuși sunt multe alte probleme legate de cheltuirea banului public și care sunt mult mai grave pe termen lung. Impact.ro a stat de vorbă cu Lucian Judele despre votarea bugetului pe anul 2023 fără dezbatere și despre ce proiecte au fost trecute cu vederea prin acest vot.

„Este important să luăm punct cu punct, să înțelegem cum de s-a ajuns la acele sume”

Una dintre principalele probleme care nu a fost dezbătută în ședință este arhiva Sectorului 3 care ar costa 8,8 milioane de lei și care este depozitată într-o hală care nu respectă condițiile depozitării unor astfel de acte. Bineînțeles că acest sector beneficiază și de alte sume care ar trebui justificate, dacă nu în fața contribuabililor, măcar în fața consilierilor locali. Initatul impact.ro spune că având majoritate, consilierii PNL-PSD au putut să evite discuțiile privind alocările bugetare.

„Este important să luăm punct cu punct, să înțelegem cum de s-a ajuns la acele sume, președintele a supus la vot închiderea tuturor dezbaterilor. Vorbim de câteva sute de milioane care trec așa, pe sub radar, nimeni nu pune nici o întrebare. Din punctul lor de vedere este bine ca în 2023 bugetul sectorului să treacă fără nici un fel de dezbatere.

S-a votat ca și cum am vota Consiliul de Administrație a unei școli.”, spune Lucian Judele.

Poate una dintre cele mai importante investiții de anul acesta este o arhivă de aproape nouă milioane de euro în care sunt depozitate acte extrem de importante pentru cetățenii sectorului, mai ales pentru cei care se află în litigii pentru retrocedari de terenuri sau alte acțiuni în instanță care presupun apelarea la acte aflate în Primăria Sectorului 3. Compania Internet și Tehnologie Sector 3, deținută de Consiliul Local al Sectorului 3, ar trebui să realizeze această investiție.

„Povestea cu arhiva începe acum mulți ani, când domnul primar, a cumpărat de la o societate în faliment acel teren cu două hale, autorizație doar pe o hală există, nu există pe ambele hale,  în acest moment toată arhiva Sectorului 3 este ținută acolo. Orice arhivă trebuie să îndeplinească niște condiții, nu poți să o depozitezi într-o hală oarecare. Acolo sunt depozitate toate autorizațiile și toate documentele de care unii oameni au nevoie.”, mai spune viceprimarul.

Din păcate dacă aceste documente se vor pierde, riscul este ca anumiți locuitori ai Sectorului 3 să nu mai aibă acces la documente esențiale pentru că toată această arhivă nu este dublată și de un back-up în format digital. Mai mult, arhiva se află lângă un alt depozit de lemne, ceea ce constituie un real pericol, în cazul unui incendiu ar fi o misiune foarte grea să fie oprită răspândirea focului la hala în care se află documentele din Primărie, a mai spus viceprimarul.

„La începutul mandatului, când aveam majoritate, făceam o presiune destul de mare pe cei de la arhivă ca să se treacă tot în sistem digital, indiferent ce se întâmplă să avem acea copie în sistem digital, lucru care nu s-a întâmplat, pentru că știți, am pierdut majoritatea. Fără documente de la Primărie nimeni nu mai poată să mai știe cine a fost proprietar acum 100 de ani, sau acum 80 de ani.

S-au cam terminat acele terenuri care aveau o situație clară, acum au mai rămas terenuri pe care se poate construi dar au diverse litigii, sau încă nu s-au înțeles proprietarii unde este limita celor două proprietăți, procese peste procese. Dacă până acum am avut sau nu nevoie, de acum încolo avem cea mai mare nevoie de această arhivă.

Dar înainte de a avea firmele primăriei pentru asfalt, etc, mai avem puțin și cumpărăm și izvoare pentru a aduce apă la protocol în primărie, haideți să facem altceva, sunt atâtea societăți care oferă astfel de servicii. Să facem un studiu să vedem în cât timp plătim noi cei 8 milioane de euro. Cum s-a ajuns la această sumă, asta doar ei știu, și asta am vrea și noi să aflăm, și doi, în cât timp se amortizează acești bani.”, mai spune Lucian Judele.

Acesta a mai precizat că și în cazul arhivei DADP se depozitaseră cauciucuri și în acest caz, la primul incendiu întreaga arhivă a ars.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...