Câți români părăsesc țara în fiecare an. Cifrele sunt cu adevărat îngrijorătoare

Stan Filon 10.03.2021, 19:45
Câți români părăsesc țara în fiecare an. Cifrele sunt cu adevărat îngrijorătoare

S-a aflat exact câți români pleacă în fiecare an din România, iar cifrele sunt îngrijorătoare. În plus, numărul celor care aleg să părăsească țara natală este în continuă creștere. Estimările arată că anual peste 200.000 de români pleacă din ţară, adică 547 pe zi.

Câți români părăsesc țara în fiecare an

De exemplu, în 2018, conform statisticilor UE, România a fost cel mai mare exportator de forţă de muncă din Uniunea Europeană, cu 173.000 de oameni, în creştere cu 7% faţă de anul precedent. În 2019, de exemplu, 500.000 de români din ţară erau dispuși să plece să lucreze peste hotare.

Aceștia îşi căutau un job în străinătate, numai pe un site de recrutare din România fiind 1 milion de cereri de la companii din străinătate, conform datelor eJobs. Aceștia părăsesc țara nu doar din motive economice, ci și condițiile de trai sunt mult mai bune, dar mulți se gândesc și la educația copiilor lor. Și birocrația îi face pe mulți să părăsească România, potrivit studiilor făcute recent.

Cati romani parasesc tara in fiecare an
Cati romani parasesc tara in fiecare an

Unii români aleg să se întoarcă în țară

Cu toate acestea, mai sunt unii români care decid că este deja timpul să se întoarcă acasă, după ani buni petrecuți în pribegie. Aceștia vin cu experiența profesională acumulată în Occident, dar și cu bani în buzunar pentru a-și deschide afaceri bănoase în România.

Răzvan Isac este unul dintre românii care au ales să se întoarcă acasă, după 8 ani. El a plecat în Olanda, imediat după ce a terminat liceul. Student la Business şi Management Internaţional în Rotterdam, a pornit primul său business, fiind fotograf pentru toată facultatea. S-a lansat în aaceri cu proiectul Nestpick, care a fost achiziţionat de Rocket Internet din Berlin şi a continuat cu două afaceri proprii în online, pe partea de software şi marketing.

Tânărul în vârstă de 30 de ani s-a întors în România încurajat de programul de finanţare Diaspora ReSTART, prin care a primit 20.000 de euro. A investit banii într-un atelier din Braşov, unde produce lămpi şi corpuri de iluminat realizate şi din materiale reciclate, ca o alternativă la becurile clasice şi imprimantele 3D.

”M-am întors acasă din diverse motive, atât personale, cât şi profesionale. Mi-au lipsit atât natura sălbatică din România – imediat cum am ajuns aici, am şi urcat pe Piatra Craiului -, cât şi oamenii dornici de o schimbare. Finanţarea prin Diaspora ReSTART a venit la momentul potrivit”, povestea Răzvan Isac, fondatorul businessului Hola, atunci când s-a întors.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...