Câți lucrători din sănătate s-au vaccinat până acum. Procentul în România este în media europeană

Câți lucrători din sănătate s-au vaccinat până acum. Procentul în România este în media europeană

Federația ”Solidaritatea Sanitară” a efectuat un sondaj pentru a stabili numărul de lucrători din sănătate care s-au vaccinat împotriva Covid-19. Potrivit acestui studiu. autoritățile comit anumite erori în ceea ce privește vehicularea unor date greșite.

Numărul de lucrători din sănătate care s-au vaccinat

Nivelul mediei statelor din Europa în ceea ce privește vaccinarea lucrătorilor în sănătate este de 44%. Acest studiu a fost realizat de către Federația ”Solidaritatea Sanitară”, pe care l-a publica vineri, tema fiind ”Impactul vaccinării împotriva SARS-CoV-2 asupra lucrătorilor din sănătate. Soluții posibile de optimizare”. Studoul a fost realizat pe baza unor cercetări la nivelul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială ”Solidaritatea”.

„Procentul lucrătorilor din sănătate vaccinaţi este de circa 45%. Autorităţile greşesc atât în privinţa sumelor cât şi în cea a consecinţelor vehicularii unor date greşite. (…) Ponderea lucrătorilor vaccinaţi din sistemul sanitar românesc nu este atipică, fiind situată la nivelul mediei statelor din Europa (circa 44%)”, se arată în studiu.

Din studiu mai reiese faptul că lipsa unor astfel de date oficiale corecte în ceea ce privește lucrătorii nevaccinați, poate amplifica problemele generate de necunoaștere. În cadrul studiului au participat 7.378 de salariați ai Sănătății, dintre care, 1.876 au răspuns complet la întrebări. Din prelucrarea finală au fost eliminate chestionarele ale căror răspunsuri au fost incomplete.

Circa 75% dintre lucrătorilor din sănătate consideră că vaccinarea reprezintă o soluţie pentru ieşirea din pandemiei, ea reducând riscul de a face boala COVID-19. 2% dintre respondenții studiului au afirmat că au fost depistați pozitiv după imunizare. Alți 40% au afirmat că au avut pacienți în aceeași situație.

„Din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile pentru etapa I la data de 14 februarie 2021 sunt în evidenţele noastre vaccinate cu două doze 89,96% dintre acestea şi, respectiv, 98,84% cu o singură doză”, declara dr. col Valeriu Gheorghiţă pe data de 16 februarie.

Care sunt motivele pentru care unii medici nu doresc vaccinarea
Care sunt motivele pentru care unii medici nu doresc vaccinarea

Care este motivul pentru care personalul medical nu vrea să se vaccineze

Dintre cei catre au ales să nu se vaccineze, dintre motivele care stau la baza alegerii, putem enumera faptul că nu sunt convinși de siguranța dar și de eficiența vaccinului. Totodată, fac parte din colective cu puține persoane vaccinate, ponderea lor este invers proporțională cu nivelul de studii precum și invers proporțională cu vârsta. Potrivit respondenților, doar 4% dintre aceșia au fost informați de către organismul profesional.

 ”Cele mai importante aşteptări legitime ale lucrătorilor nevaccinaţi, ce i-ar putea determina (pe majoritatea) să se vaccineze sunt: furnizarea unor dovezi clare privind eficienţa şi siguranţa vaccinurilor, informare şi formare specifică, protecţie împotriva riscurilor asociate vaccinurilor, nu doresc să fie forţaţi să se vaccineze, ci convinşi (cu excepţia celor care au indicat refuzul categoric al vaccinării)”, mai arată studiul.

Studiul mai arată că 90% dintre cei vaccinați, sunt convinși de faptul că vaccinul este unul eficient și totodată reprezintă cea mai bună soluție de a combate actuala pandemie.

„Este vizibil un «efect Matei» al vaccinării: cu cât sunt mai mulţi vaccinaţi la un loc de muncă cu atât tinde să crească ponderea vaccinaţilor din acea secţie”, potrivit studiului.   Circa 29% dintre respondeţi recomandă măsuri de constrângere: 24,3% dintre lucrătorii vaccinaţi consideră că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie, iar alţi circa 4% că ar trebui să existe condiţionări. „Acesta este unul dintre semnele riscului unor distorsiuni în funcţionarea echipelor medicale”, reiese din studiu.

Urmăriți Impact.ro și pe