Câţi bani vei da în plus în această iarnă pentru apă caldă şi căldură. Suma nu e deloc mică

24 10. 2021, 09:24

Primarii din marile orașe au dezvăluit câți bani vei da în plus în această iarnă pentru apă caldă și căldură, în funcție de localitatea în care trăiești, în contextul în care gigacaloria se scumpește cu 50 – 60%. Suma cu care vor crește facturile la utilități nu este deloc mică.

Facturile pentru apă caldă și căldură vor depinde de hotărârile primăriilor

Mai exact, dacă primăriile și Guvernul nu vor interveni prin ajutoare și subvenții, oamenii care sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire din marile orașe ar putea ajunge să plătească aproape de două ori mai mult pentru apă caldă și căldură.

Fiecare primărie în parte va hotărî dacă va acorda subvenții în contextul scumpirii gigacaloriei sau dacă această creștere a prețului va fi suportată în totalitate de consumatori. Totuși, în unele localități, subvențiile nu mai pot fi crescute, deoarece au atins plafonul maxim. Iată ce se va întâmpla în marile orașe ale României.

Bancnote de 100 de lei

Ce se va întâmpla cu facturile la apă caldă și căldură în Iași

Locuitorii Iașiului au parte de o veste bună. Primarul Mihai Chirica a declarat că gigacaloria va ajunge la aproximativ 600 de lei, adică va crește cu aproximativ 215 lei, și că ar urma ca municipalitatea să subvenționeze jumătate din creștere. În prezent, subvenția este de 140 de lei, iar 245 rămâne de acoperit de către populație.

”Practic ei ar ajunge în jur de 345 lei, iar noi 239,8 lei, ceea ce ar fi rezonabil și pentru ei și pentru noi. Pentru un apartament de două camere asta ar însemna o creștere cam cu 200 de lei pe lună. În medie, un apartament cu două camere are un consum mediu lunar pe perioadă de iarnă în jur de 2, 2,5 gcal pe lună, depinde cum își gestionează fiecare, unora le place să stea la 24 de grade, noi nu recomandăm mai mult de 21 de grade. Asta înseamnă că va crește de la 500 de lei, la aproape 700 de lei/lună”, a explicat Chirica.

În plus, persoanele cu venituri mici vor primi ajutor. Prețul la gigacalorie se va achita pe măsura veniturilor. Astfel, la un venit mai mic de 280 de lei net pentruo persoană, subvenția este de 100%, după care la fiecare creștere de 180 lei va interveni  o reducere de câte 10% a subvenției. Adică se va plăti 90%, 80%, 70% din preț și tot așa până la 1.583 lei pe persoană, respectiv 2053 lei pe lună pentru persoanele singure, potrivit hotnews.ro.

Cât vor plăti locuitorii din Cluj-Napoca pentru apă caldă și căldură

Deocamdată, la Cluj-Napoca situația nu este clarificată. Momentan, prețul gigacaloriei este de 450 lei, dintre care 213 lei subvenția asigurată de municipalitate. Viceprimarul Dan Tarcea a spus că va crește tariful, dar fără să ofere detalii.

”Așteptăm să vedem care sunt datele finale propuse de către Guvern și pentru consumatorul vulnerabil și pe celelalte componente și de plafonarea prețului la gaze și la energie electrică. După ce avem toate aceste date și se stabilește prețul la gigacalorie vom lua decizia dacă creștem subvenția sau nu, cu cât. Trebuie să găsim un echilibru”, a explicat el.

Cât va veni factura la căldură și apă caldă în Timișoara

Dacă nu se va interveni, timișorenii ar putea plăti chiar și de trei ori mai mult pentru căldură și apă caldă. Consiliul de Administraţie al Colterm, furnizorul de apă caldă și căldură din Timișoara, cere ANRE și Consiliului Local creșterea prețului la gigacalorie la 851,27 de lei MWh.

Subvenția ce este acordată de Primăria Municipiului Timişoara este la nivelul maxim permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, astfel că preţul local al energiei termice pentru consumatori ar trebui să crească până la 644 lei/MWh, inclusiv TVA. ”Preţul final îl vom stabili în urma şedinţei Consiliului Local Timişoara”, a spus primarul Dominic Fritz.

Cu cât se vor scumpi apa caldă și căldura în Oradea

Momentan, gigacaloria costă 335 de lei în Oradea, unde subvenția acordată de Primărie este de aproximativ 51 de lei, iar consumatorii plătesc 284 de lei. Primarul Florin Birta a spus că se așteaptă la o scumpire de 50%.

”Va trebui să luăm o decizie dacă va crește subvenția, dacă această creștere o vor suporta cetățenii sau vom împărți între primărie și cetățean această majorare. Mai există o variantă. Chiar la începutul acestei săptămâni am avut o întâlnire cu primarii de orașe, de municipii care au sistem centralizat de încălzire cu Guvernul și cu Ministerul Finanțelor pentru a găsi o soluție să vină în sprijinul acestor municipalități prin alocarea unor sume din fondul de rezervă a Guvernului care să acopere aceste diferențe de prețuri.

Dacă vom subvenționa în totalitate, pentru că s-ar putea să avem capacitatea financiară să o facem, atunci ne reducem și mai drastic bugetul de investiții, urmând să reducem toate investițiile pe care trebuie să le începem anul viitor. Vom face un calcul și vom vedea. Dacă nu va veni acest ajutor de la Guvernul României pentru a acoperi această diferență de creștere de preț, probabil vom impărți această creștere între primărie și cetățean”, a spus Florin Birta.

Care va fi situația în Buzău

În Buzău, ANRE a avizat creșterea prețului la gigacalorie. Însă, Primăria ar urma să acopere o mare parte din costuri. Iarna trecută, prețul local pentru energia termică de la rețeaua de distribuție a SACET Buzău era de 487,30 lei/Gcal, exclusiv TVA, iar preţul local de facturare a energiei termice livrată populaţiei de 250 lei/Gcal, exclusiv TVA.

”Se aprobă preţul local de facturare a energiei termice livrată populaţiei de 377,27 lei/Gcal, exclusiv TVA, furnizată populaţiei din municipiul Buzău prin sisteme centralizate, în scopul încălzirii locuinţelor şi al preparării apei calde menajere”, se arată în proiectul de hotărâre aflat pe site-ul instituției.

Vezi AICI ce a declarat primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, despre scumpirea gigacaloriei și despre posibilitatea municipalității de a ajuta locuitorii Capitalei să suporte creșterea prețului pentru apă caldă și căldură prin intermediul subvențiilor.