Câți bani dă statul român ca ajutoare pentru inundații. Suma acoperă cu greu eventualele reparații

Nicu Stan 06.08.2021, 13:02
Câți bani dă statul român ca ajutoare pentru inundații. Suma acoperă cu greu eventualele reparații

Câți bani dă statul român ca ajutoare pentru inundații. Suma acoperă cu greu eventualele reparații. Cei care au avut probleme în urma inundațiilor și s-au ales cu casele avariate pot primiajutor de la stat. Ce trebuie să facă aceștia, vedeți în articolul de mai jos.

Se dau bani de la stat pentru aceste categorii de români. Maximul acordat este de 6000 de lei

S-a aflat câți bani dă statul român ca ajutoare pentru inundații. Suma acoperă cu greu eventualele reparații. Cei care au casele avariate şi bunuri distruse din cauza inundaţiilor sau a alunecărilor de teren, trebuie să știe că pot primi ajutor de la stat.

Guvernul a alocat 5 milioane de lei pentru ajutoare de urgenţă, pe care să le distribuie persoanelor afectate de fenomenele meteo extreme. Banii sunt acordaţi indiferent de veniturile sinistraţilor.

Statul acorda unele ajutoare celor care au fost afectati de inundatii
Statul acorda unele ajutoare celor care au fost afectati de inundatii

Cine poate beneficia de ajutoare

Suma maximă aordată este de 6.000 de lei și  poate fi obținută de proprietarii locuinţelor grav afectate, însă există și sume mai mici alocate pentru bunurile deteriorate din gospodării.

Astfel, ajutoarele sunt pentru persoanele afectate de inundaţii, alunecări de teren şi alte calamităţi naturale. Comparativ cu alţi ani, conform autorităţilor, banii sunt daţi fără anchete sociale, indiferent de veniturile celor afectaţi.

Cine poate primi maximul de ajutor

Au fost impuse niște limite clare. Astfel, pot primi câte 6.000 de lei familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de cel puţin 75% de fenomenele meteo.

De asemenea, 4.000 de lei pot încasa cei care au casele afectate în grad de 50% până la 75%. În plus, pentru distrugeri mai mici, sumele coboară gradual. Trebuie specificat că jutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuinţă, cea care în care se locuiește efectiv. În plus, pentru bunurile deteriorate, se pot da 1.000 de lei, iar în cazul în care sunt şi pierderi de vieţi omeneşti, ajutorul suplimentar este de 7.500 de lei.

Cum se va proceda. Cum vor ajunge banii la păgubiți

Ajutoarele vor fi acordate după ce autorităţile evaluează la faţa locului gradul de afectare a locuinţei şi propun valoarea ajutorului. Proprietarii caselor afectate nu trebuie să depună nicio cerere, ci doar să-şi ofere datele din buletin. Agenţiile pentru Plăti şi Inspecţie Socială vor da mai apoi banii către sinistraţi.

Până în prezent, statul a plătit efectiv ajutoare de 260.000 de lei în 7 judeţe din ţară, pentru aproximativ 100 de beneficiari. Cei mai mulţi bani au ajuns în judeţele Iaşi şi Galaţi.

Unde au fost acordate ajutoarele cele mai multe

”În jud. Iaşi: 152.000 lei,  Galaţi: 36.000 lei, Neamţ: 35.000 lei, Ilfov: 16.000 lei, Alba: 10.000 lei, Maramureş: 7.000 lei, Mureş: 3.500 lei. Suma totală fiind de 259.500 lei”, potrivit ANPIS.

Pe de altă parte, numărul persoanelor afectate de inundaţii sau alunecări de teren este mult mai mare şi creşte pe măsură ce astfel de fenomene meteo extreme continuă să-și facă apariția pe teritoriul țării noastre.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe