Câți bani câștigă un profesor în România, în comparație cu unul din Germania sau Franța. Diferența e rușinoasă pentru statul român

Nicu Stan, Ozana Mazilu 26.08.2021, 09:11
Câți bani câștigă un profesor în România, în comparație cu unul din Germania sau Franța. Diferența e rușinoasă pentru statul român

Salariile profesorilor din România sunt mult mai mici ca ale profesorilor din Germania sau Franța. Diferența este rușionoasă pentru țara noastră. Salariile profesorilor din România ar mai fi trebui să recupereze ceva din diferența rușinoasă de la 1 septembrie, însă Sorin Cîmpeanu a anunțat că acest lucru nu se va întâmpla.

Cât de mici sunt salariile profesorilor din România în comparație cu alte state. Diferențele sunt rușinoase

Salariile profesorilor din Români sunt rușinos de mici, comparat cu ale profesorilor din Germania sau Franța. Astfel, un profesor român încasează de 6 ori mai puți bani ca un profesor din Germania, asta în contextul în care prețurile la bunurile de consum sunt aproape identice.

De asemenea, salariile profesorilor români ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie, însă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că acest lucru nu se va întâmpla.

Profesorii asteapta de anul trecut marirea salariului
Profesorii asteapta de anul trecut marirea salariului

Profesorii așteaptă creșterea salariului de anul trecut

Profesori așteaptă acestă mărire care nu va veni încă deanul trecut. Mărirea dela 1 septembrie era menită să leaducă cadelor școlare între 250 și 500 de lei la salarii.

Astfel, liderii sindicali din învățământ cer un răspuns ferm din partea guvernanților, tăcerea acestora fiind considerată ”o invitație la declanșarea acțiunilor de protest”.

Cât câștigă profesorii din România

Încă de la preluarea mandatului, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a spus că va sacrifica majorările salariale pentru creșterea costului standard pe elev. Deasemenea, de curând, după ședința de guvern, și-a susținut ideea și a anunțat că nu crede că salariile profesorilor vor putea crește după rectificarea bugetară.

Conform unei comparații făcute de publicația școala9, un profesor român câștigă anual între 8.000 și 15.000 de euro, în funcție de profesie și vechime. Pe de altă parte, un profesor din Germania spre exemplu câștigă peste 50.000 de euro pe an.

Cât câștigă profesorii din alte țări

De asemenea, un profesor din Marea Britanie între 28.000 și 46.000 de euro, iar unul din Franța între 26.000 și 48.000 de euro. Conform studiului,  România se află în grupul țărilor în care profesorii câștigă cei mai puțini bani, alături de Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria și Slovacia.

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că în scurt timp va emite un ordin de ministru comun, cu ministerul Sănătății, în care se vor arăta regulile după are va începe anul școlar 2021-2022.

Noi reguli pentru începerea școlii

”Un ordin comun Ministerul Educației-Ministerul Sănătății va apărea în perioada 1-3 septembrie. Până atunci pregătim acest ordin. Vom avea vineri o întâlnire convocată de prim-ministrul României la Guvern, în prezența medicului Raed Arafat, al ministrului Sănătății, INSP, colonelului Valeriu Gheorghiță la care vom discuta măsurile care se impun în vederea asigurării unei stări de siguranță în școli, știut fiind că decizia este de deschidere a școlilor cu prezență fizică în data de 13 septembrie”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe