Profesorii anunţă proteste chiar înaintea începerii anului şcolar, după ce Cîțu a anunţat că salariile acestora nu vor creşte

Stan Filon, Ștefan Olteanu 24.08.2021, 18:44
Profesorii anunţă proteste chiar înaintea începerii anului şcolar, după ce Cîțu a anunţat că salariile acestora nu vor creşte

Este scandal mare în educație, chiar la începutul anului școlar! Premierul Florin Cîțu a anunțat că nu sunt bani pentru majorarea salariilor profesorilor, iar vestea nu a picat deloc bine pentru cadrele didactice, care amenință acum cu proteste.

Profesorii anunţă proteste masive chiar înaintea începerii anului şcolar

Așadar, profesorii amenință cu greve chiar cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar, după ce premierul Florin Cîțu a anunțat că nu sunt bani pentru creșterea salariilor. Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, a explicat care sunt nemulțumirile profesorilor.

„Vorbim de un grad foarte mare de nemulțumire, de partea nu numai a cadrelor didactice, a întregului personal care lucrează în învățământul românesc (…) care află cu stupefacție că în condițiile în care domnul prim-minitru ne declara foarte senin că avem una dintre cele mai zdrobitoare creșteri economice și că ar trebui să simțim câte lucruri bune s-au întâmplat pentru noi în această perioada. 

Profesorii anunta proteste masive chiar inaintea inceperii anului scolar
Profesorii anunta proteste masive chiar inaintea inceperii anului scolar

”Am creștere economica de 13% dar au crescut toate prețurile”

Colegii noștri, noi, resimțim cu toții și un al tip de creșteri: creșterea facturilor la utilități, energie electrică, gaz, carburanți. Toate acestea reflectandu-se în nivelul de trăi al colegilor noștri. Ar trebui să-și aducă aminte că salariile cadrelor didactice trebuiau majorate conform Legii Salarizării cu încă două tranșe. 

Salariile sunt stopate, înghețate, suntem la coadă salarizării și îmi spui cu seninătate că trebuie să mai aștept. Până când? Nu se înțelege că investiția în resursă umană este cea mai importantă, vrei calitate – investești în oameni? Cu vorbe nu mai putem rezolva nimic. Am creștere economica de 13% dar au crescut toate prețurile pe utilități iar salariile au stagnat? Care e starea de bine pentru populație?”, se întreabă liderul sindical.

Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2021, după ce creșterea ar fi trebuit să aibă loc la 1 septembrie 2020, dar acest demers a fost amânată.

”Salariile profesorilor nu cred că vor putea creşte după rectificarea bugetară. Avem nevoie de o componentă care să asigure salariile pentru posturile create în plus generate de micşorarea numărului de elevi în clasă, avem nevoie de rectificare bugetară pentru salarizarea personalului din creşe, avem nevoie de creşteri bugetare pentru salarizarea surplusului de personal din grădiniţe, avem nevoie de creşteri pentru acoperirea programului „Masa caldă”, ce am aprobat astăzi, avem nevoie de foarte multe lucruri şi trebuie să prioritizăm aceste creşteri”, a afirmat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...