Câți bani a cerut Patriarhul Daniel pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Speră să-i obțină la rectificarea de buget de la guvern

Nicu Stan, Diana Timișoreanu 30.08.2021, 19:50
Câți bani a cerut Patriarhul Daniel pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Speră să-i obțină la rectificarea de buget de la guvern

S-a aflat câți bani a solicitat Patriarhul Daniel de la guvern la rectificarea bugetară. Banii ceruți ar urma să fie folosiți, în mare parte, pentru a se continua lucrările la Catedrala Mânuirii Neamului. De câți bani estimează Patriarul că mai are nevoie pentru a finaliza lucrările, vedeți în articolul de mai jos.

Câți bani solicită Patriarhia la rectificarea bugetară. Unde ar urma să meargă cei mai mulți bani

Câți bani a cerut Patriarhul Daniel pentru Catedrala Mântuirii Neamului la rectificarea bugetară. Surse guvernamentale au declarat Patriarhia Română a transmis o solicitare Guvernului, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru a primi 220 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

Nu doar ministerele și agențiile guvernamentale se luptă în această perioadă pentru obținerea unei finanțări suplimentare la rectificarea bugetară, ci și cultele. Informațiile se obțin însă cu greu, existând mulți membri ai Cabinetului Florin Cîțu care nu sunt la curent cu sumele care se vor aloca pentru cultele religioase în acest an.

Catedrala mai are nevoie de 450 de milioane de lei pentru a fi terminata
Catedrala mai are nevoie de 450 de milioane de lei pentru a fi terminata

La cât se ridică suma totală solicitată de Secretariatul de Stat pentru Culte

Astfel, surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că Secretariatul de Stat pentru Culte a cerut 401 milioane de lei la rectificarea bugetară.

Din acești bani, mare parte vor merge către cel mai important proiect, care este Catedrala Mântuirii Neamului. De asemenea, conform surselor citate, Patriarhia Română a solicitat Guvernului 220 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 44 de milioane de euro, pentru continuarea lucrărilor la Catedrală.

Cum se procedează la rectificarea bugetară

Metodologia prin care sunt solicitate fondurile este următoarea: fiecare entitate trimite un dosar la Secretariatul de Stat pentru Culte privind necesarul de finanțare și proiectul, iar apoi dosarele sunt trimise către Ministerul de Finanțe.

Astfel, în ultima versiune a rectificării bugetare, care a fost trimisă miercuri și Consiliului Economic și Social, se prevede alocarea a 71,8 milioane de lei (14,4 milioane de euro) pentru sprijinirea cultelor religioase. Astfel, Catedrala Mântuirii Neamului nu ar primi nici pe departe suma cerută de Patriarhie.

Negocierile continuă

Ar exsita astfel o diferență de peste 330 de milioane de lei, adiucă 66 de milioane de euro, între solicitarea inițială, venită pe filiera Secretariatului de Stat pentru Culte, și rectificarea gândită la Ministerul de Finanțe.

Însă negocierile nu s-au finalizat, după cum mai susțin sursele citate, putând apărea noi modificări până la aprobarea finală a rectificării bugetare.

Cât va primi BOR în acest an

De asemenea, în bugetul pe anul 2021, s-a decis ca Biserica Ortodoxă să primească surse de finanțare prin trei programe, iar suma ajunge la peste 760 de milioane de lei.

Nu în ultimul rând, guvernul a alocat, suplimentar, în luna iunie 2021, 20 de milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului din bugetul pentru reparații și construcții noi lăcașuri de cult al Secretariatului de Stat pentru Culte, iar banii au fost acordați după o solicitare a Patriarhiei către premierul Florin Cîțu. Pentru finalizarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului ar mai fi nevoie de circa 450 de milioane de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe