Câți angajați are, de fapt, ziarul Lumina. Lista completă a echipei redacționale

Emanuela Pană 31.10.2021, 12:53
Câți angajați are, de fapt, ziarul Lumina. Lista completă a echipei redacționale

Înființat pe 7 februarie 2005, la Iași, Ziarul Lumina este primul cotidian creștin din România și, până în prezent, singurul cotidian ortodox din lume. Încă de începit, publicația și-a propus să obișnuiască românii cu un alt gen de presă, având ca principal scop readucerea liniștii și a echilibrului în viața de zi cu zi a cititorilor, precum și reașeazarea valorilor acolo unde le este locul. Ziarul „trăiește“ și astăzi, aproximativ 16 ani mai târziu, fiind însuflețit de o echipă de teologi de la Institutul Trinitas și jurnaliști care activaseră în presa laică. Lista completă a echipei redacționale, în continuare.

Câți angajați are ziarul Lumina

Ziarul Lumina, primul cotidian creștin din țara nostră, a apărut la Iași, în anul 2005, la inițiativa laicatului,  cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei în perioada respectivă. Dorindu-se a fi un ziar generalist, onest și echilibrat, „Lumina“ își propunea să prezinte informațiile în mod obiectiv, fără să deformeze în vreun fel realitatea, să demonstreze respect pentru demnitatea umană, să cultive speranța și să fie neutru din punct de vedere politic.

Primul cotidian creștin-ortodox din România și din întreaga lume „a pornit ca o inițiativă a laicatului ortodox, pe modelul a ceea ce este «La Croix» în Franța“, proiectul în care directorul editorial Florin Zamfirescu propunea „abordarea evenimentului religios cu instrumentele jurnalistului, și nu ale teologului, care, fatalmente, va da o perspectivă academică unui text, greu de receptat la nivel de public de ziar“ fiind sprijinit și binecuvântat de Mitropolitul Daniel, după cum aminteam.

La început, Cotidianul Lumina a avut un caracter local și regional. După doi ani de activitate la Iași, publicația s-a mutat la București, primul număr național fiind publicat pe data de 27 noiembrie 2007, într-un tiraj de 8.000 de exemplare.

La o scurtă perioadă de la înființare, mai exact pe 16 octombrie 2005, ziarul s-a îmbogățit cu săptămânalul „Lumina de Duminică“, cuprins în ediția duminicală a publicației.

Înscris în Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Ziarul Lumina a devenit publicație statutară a BOR. Împreună cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Biroul de presă și Agenția de știri Basilica, „Lumina“ face parte din Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române.

Citește și: Cine este redactorul-șef al ziarului Lumina. Publicația e controlată de Patriarhia Română

Lista completă a echipei redacționale

Începând din anul 2010, Cotidianul Patriarhiei apare și online, având un număr semnificativ de angajați, aproximativ 50. Ziarul Lumina are o medie lunară de aproximativ 22.000 de copii difuzate pe apariție.

Câți angajați are Ziarul Lumina. Lista completă
Câți angajați are Ziarul Lumina. Lista completă

Echipa redecțională – lista completă:

Director: pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal;

Redactor șef: Diac. Alexandru Briciu;

Redactor șef adjunct: Elena Gabriela Zamora;

Redactor şef Lumina de Duminică: Augustin Păunoiu;

Editori coordonatori
: Marius Nedelcu (Actualitatea religioasă); pr. Ciprian Bâra (Teologic-educațional); Silviu Dascălu (Cultură-societate); Nicoleta Olaru (Ediţia online);

Senior editor: Cristina Zamfirescu;

Redactori: pr. Ciprian Florin Apetrei; Otilia Bălinișteanu; Ştefania Coşuleanu; Oana Nistor; pr. Eugeniu Rogoti; pr. Ștefan Sfarghie; Andrei Butu; Vasile-Robert Nechifor; Daniela Şontică; Tudor Călin Zarojanu;

Moldova: Tudorel Rusu;

Transilvania: pr. Florin Ghiț; Ștefan Mărculeț; Oana Rusu;

Oltenia: pr. Ioniță Apostolache; Doru Marcu;

Banat: diac. Pavel Canea, Răzvan Fibișan, Darius Herea, pr. Zaharia Pereș, protos. Iustin Popovici;

Editori site: Veronica Drăgulin; Cosmin Melinte;

Șef serviciu DTP: Petruța Brulea;

Tehnoredactori: Virginica Ene; Andreea Gongu; Theodor-Raffael Popa; Dumitru Iordache;

Fotografi
: Luigi Ivanciu; Mihnea Păduraru;

IT: pr. Iuliu Blaga;

Corector coordonator: Viorica Dumitrenco;

Corectori: Nicoleta Gheorghe; Marilena Bălăşel; Victoria Dumitru;

Şef serviciu administrativ: pr. Ioan Grigore;

Secretariat: Virgil Popescu;

Distribuţie: pr. Vasile Toma; pr. Marian Ungureanu;

Contabilitate: Elena Voicu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...