Cine este redactorul-șef al ziarului Lumina. Publicația e controlată de Patriarhia Română

Ioana Bucur 26.10.2021, 08:25
Cine este redactorul-șef al ziarului Lumina. Publicația e controlată de Patriarhia Română

Cine este redactorul-șef al ziarului Lumina? Investigația jurnaliștilor de la Recorder a scos a iveală rețeaua de preoți din vârful BOR, politicieni și oameni de afaceri care joacă un rol esențial în modul în care se cheltuie sumele uriașe primite din bani publici. Una dintre verigile lanțului este o publicație controlată de Patriarhia Română.

Rolul ziarului Lumina în „Clanul Marelui Alb”

Într-o discuție cu Lazăr Neacșu, care era la acea vreme membru al Consiliului General al Capitalei, reporterul Recorder află care este rolul important jucat de ziarul Lumina, publicație controlată de BOR, în circuitul banilor primiți de la stat.

Ziarul Lumina, distribuit doar în biserici, ar fi singurul loc în care sunt puse anunțurile pentru licitații.

„Publicaţia Lumina este SEAP-ul pe liber la ei. Ziarul apare într-o singură zi şi nu-l ia nimeni. Nu există pe piaţa liberă, ci doar în biserici.

Aici vii cu 20 de firme şi spui: uite asta vreau să lucreze aici şi eu îţi asigur finanţarea”, spune Lazăr Neacşu.

Informațiile apărute în reportajul celor de la Recorder au stârnit un val de reacții contradictorii în spațiul public. Printre cei care au contestat cu vehemență investigația se numără profesorul Radu Carp:

„Se insistă în material pe faptul că anunțurile de licitații se publică în ziarul Lumina. Autorul reportajului nu a avut curiozitatea să citească legislația relevantă: este nevoie de publicare într-o sursă de informare în masă. Ziarul Lumina este ziarul cu cel mai mare tiraj zilnic din România. Faptul că interlocutorii din reportaj cred că în acest fel se ascunde o licitație arată ignoranța lor și nu încălcarea legii. În cazul lor, există o scuză. În cazul reporterului, nu există o scuză: lipsa de documentare denaturează grav concluziile”, a transmis profesorul Radu Carp.

Cine este redactorul-șef al ziarului Lumina

Un tânăr teolog, redactorul-șef al ziarului Lumina

Apărut prima oară la Iași, în 2005, ziarul Lumina este primul cotidian creștin din România și singurul din lumea ortodoxă, scrie pe site-ul oficial al publicației. La doi ani de la lansare, a intrat sub aripa Patriarhiei Române, fiind distribuit în toate zonele țării.

Așa cum se spune și în investigația Recorder, Lumina este distribuit în toate unităţile bisericeşti, dar şi la abonaţi individuali, la instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale. Potrivit informațiilor publicate pe site, printre abonați se numără Preşedinţia României, Senatul şi Camera Deputaţilor, toate ministerele din Guvernul României, ambasadele la Bucureşti ale altor state din întreaga lume, Academia Română, primării, şcoli, spitale, instituţii de învăţământ şi cultură, instituţii media.

Redactorul-șef al ziarului Lumina este Diac. Alexandru Briciu, iar redactor șef adjunct este Elena Gabriela Zamora. Echipa mai este formată din editori coordonatori, un senior editor, redactori, editori site, tehnoredactori, fotografi și corectori.

În 2019, Alexandru Briciu a fost hirotonit în diacon de părintele Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, care „i-a urat mult succes în noua misiune prin care va sluji lui Dumnezeu şi semenilor”.

Urmăriți Impact.ro și pe