Câte zile trebuie să stea în izolare persoanele infectate cu COVID-19 începând cu luna iulie 2022

Ana Anitoiu 29.07.2022, 16:13
Câte zile trebuie să stea în izolare persoanele infectate cu COVID-19 începând cu luna iulie 2022

Persoanele infectate cu COVID-19 trebuie să știe câte zile este necesar să stea în izolare începând cu luna iulie 2022, chiar dacă nu mai este în vigoare starea de alertă pe teritoriul României și chiar dacă nu prezintă simptome ale bolii.

Câte zile trebuie să stea în izolare persoanele infectate cu COVID-19

Ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a spus că este necesar ca persoanele cu COVID-19 să stea în izolare, chiar dacă nu mai este stare de alertă în România. Mai exact, cei depistați cu SARS-CoV-2 trebuie să se izoleze timp de cinci zile.

Se recomandă ca cei care locuiesc în aceeași casă cu mai multe persoane să se izoleze față de acestea într-o cameră, dacă au posibilitatea. Imediat după pozitivarea testului efectuat la o clinică, cei diagnosticați primesc un mesaj sau un e-mail de la „CoronaForms” în care sunt informați să contacteze medicul de familie.

Cate zile trebuie sa stea in izolare persoanele infectate cu COVID-19 incepand cu luna iulie 2022
Cate zile trebuie sa Persoanele infectate cu COVID-19 trebuie sa stea in izolare, chiar daca nu mai este stare de alerta. Foto: unsplash.com

Ce trebuie să facă pacienții asimptomatici și cei cu simptome

După pozitivarea unui test COVID-19, pacienții sunt împărțiți în două categorii: asimptomatici și simptomatici. Primii dintre aceștia trebuie să se izoleze la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie, care le poate da concediu medical. Acesta trebuie să-i monitorizeze timp de cinci zile pe cei vaccinați împotriva coronavirusului și timp de șapte zile pe cei nevaccinați sau trecuți prin boală de mai mult de trei luni.

Pe de altă parte, pacienții care prezintă simptome de COVID-19 trebuie să fie evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de către medicii specialiști din centrele de evaluare. Aceștia trebuie să se izoleze și să fie monitorizați la fel ca asimptomaticii, dacă simptomele sunt ușoare sau medii. Însă, dacă manifestările clinice sunt puternice, trebuie să fie internați și pot ajunge să fie oxigenați.

Pacienții simptomatici care au cel puțin doi factori de risc, cum ar fi boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 1 și 2, obezitate sau boli respiratorii cronice trebuie să contacteze serviciul de urgență prin 112 pentru a fi preluați și duși spre evaluare în centrele speciale. Altfel, aceștia se pot deplasa individual, fără a folosi mijloace de transport în comun.

În cazul în care au simptome ca febră, tuse sau dificultate în respirație, autoritățile recomandă ca pacienții să apeleze la numărul unic de urgență 112 pentru a fi transportați la spital în vederea evaluării stării de sănătate.

Ministrul Sănătății, despre măștile de protecție

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că instituția pe care o conduce nu poate impune obligativitatea utilizării măștilor de protecție. Însă, oficialul a recomandat purtarea acestora în spațiile închise aglomerate sau în mijloacele de transport în comun.

„Am văzut chiar exemple din partea unor persoane care s-au hotărât să le folosească. Cred că este un mesaj puternic, pentru ca oamenii să înţeleagă că, dacă se protejează pe ei, protejează şi pe ceilalţi. Trebuie să avem un anumit tip de solidaritate şi responsabilitate. Introducerea obligativităţii s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu – masca dacă este purtată incorect este inutilă.

Important nu este doar să porţi masca, ci să o porţi corect. Este greu să stabileşti puncte de control din cinci în cinci metri ca să verifice cineva chestia asta”, a declarat Alexandru Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că în viitorul apropiat vor fi deschise centre de vaccinare în unităţile sanitare, după ce va fi pregătită legislația necesară în acest sens. Oficialul a precizat că este importantă pregătirea campaniei din această toamnă, când vor deveni disponibile doze dintr-un vaccin adaptat împotriva coronavirusului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...