Câte zile naționale a mai avut România. Ce a fost înainte de 1 decembrie

Badea Violeta 01.12.2021, 13:32
Câte zile naționale a mai avut România. Ce a fost înainte de 1 decembrie

De peste trei decenii, Ziua Națională a României este sărbătorită pe data de 1 decembrie. Această zi marchează aniversarea momentului istoric în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918. De-a lungul timpului însă, românii au avut și alte zile de celebrare. Iată ce a fost înainte de 1 decembrie!

Ce zile naționale a mai avut România

Românii sărbătoresc astăzi, 1 decembrie, Ziua Națională a țării lor. Din păcate, evenimentul este umbrit de pandemia de coronavirus, care se manifestă foarte activ încă din luna decembrie a anului 2019. Cu toate astea, oamenii s-au adunat în apropierea Arcului de Trumf pentru a se bucura de parada militară.

Ziua Națională reprezintă un prilej de mândrie și de bucurie pentru toți cei care s-au născut sau au trăit în România, dar haideţi să ne întoarcem puțin în timp și să ne aducem aminte ce alte zile naționale a mai avut țara noastră. De-a lungul timpului, România a fost celebrată în luna mai și apoi în luna august.

Din anul 1990,  Ziua Națională a României se sărbătorește pe data de 1 decembrie. Președintele Ion Iliescu a promulgat legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Acesta a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, iar ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Această prevedere a fost reluată de Constituția României din anul 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din țara noastră a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

Ce zile nationale a mai avut tara noastra 1
Ce zile nationale a mai avut tara noastra 

Ziua Națională a României, sărbătorită în mai și august

Între 1866-1947, Ziua Națională a României era pe data de 10 mai. În perioada 1948-1989, aceasta era celebrată pe 23 august. În data de 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. Astfel, el a ales să marcheze cumva acest eveniment și a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României, în data de 10 mai 1877.

Pe 14 martie/26 martie 1881 camerele reunite ale parlamentului au votat transformarea țării din Principat în Regatul României. La vremea aceea, festivități memorabile aveau loc în țara noastră, iar Carol și Elisabeta au fost încoronați.

După abdicarea forțată a Regelui Mihai I, la data de 30 decembrie 1947, ziua de 10 mai ca Zi a Regalității, nu mai putea juca rolul unei sărbători naționale în noua Republică, proclamată chiar a doua zi. Astfel, o nouă zi de sărbătoare națională a fost instaurată prin Hotărârea nr. 908 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 August ca sărbătoare națională.

Vreme de 41 de ani, între 1948 şi până în 1989, românii au sărbătorit Ziua Naţională pe data de 23 august. Locuitorii marilor oraşe erau mobilizați în defilări fastuoase dedicate singurului conducător şi unicului partid. Evenimentul marca întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste şi arestarea guvernului condus de Ion Antonescu.

Urmăriți Impact.ro și pe