Câte tone de cereale din Ucraina au trecut prin România și ce cantitate a rămas în țară

Robert Pavel 22.02.2024, 18:18
Câte tone de cereale din Ucraina au trecut prin România și ce cantitate a rămas în țară
  • Unul dintre motivele care i-a scos în strada pe fermieri și transportatorii români la începutul acestui an a fost și frica față de importurile „masive” de cereale care ajung în România și afectează piața și prețul de comercializare a cerealelor.

Autoritatea Vamală Română, instituția care se ocupă de activitățile verificare a activităților de import sau export de la granițele României, susține că cerealele din Ucraina nu prea au ajuns în România.

Autoritatea Vamală Română furnizează date referitoare la cantitățile de grâu și porumb, având ca țară de origine Ucraina.

Cantități aflate în tranzit

În conformitate cu datele deținute de Autoritatea Vamală Română referitoare la operațiunile vamale cu produse agricole (grâu și porumb), având ca țară de expediție Ucraina, precizăm că în perioada 02 mai – 31 decembrie 2023 pe teritoriul României au fost plasate în regim vamal de tranzit 988.152 tone de grâu și 18.286 tone de porumb (14.584 total operațiuni), iar în perioada 1 ianuarie – 15 februarie 2024, 441.401 tone de grâu, respectiv 300.994 tone de porumb (2.147 total operațiuni).

Tonele de grâu de cereale de mai sus reprezintă marfa care nu a rămas în România. Este vorba de grâu sau porumb care a tranzitat țara noastră pe calea ferată sau pe Dunăre pentru a ajunge la destinație, cel mai probabil în alte state europene.

Cu toate acestea, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) acuză că tranzitul cerealelor din Ucraina nu este monitorizat corespunzător și amenință cu noi proteste dacă Guvernul nu va lua „măsuri concrete” în acest sens. În același timp, fermierii cer „demiterea de urgență a tuturor celor responsabili pentru această situație gravă, care se perpetuează de atâta timp”.

„După ce, timp de aproape 2 ani, ni s-a transmis că se iau toate măsurile în România pentru că sistemul de monitorizare să functioneze, aflăm cu stupoare, în urma declarațiilor funcționarilor vamali, că la punctele de trecere dinspre Ucraina spre România, în special în punctul Vama Siret, aceste cântare nu există”, se arată într-un comunicat al FAPPR.

Fermierii amenință cu noi proteste dacă nu se iau măsuri urgente și cer demiterea celor responsabili de această situație.

Cantitățile rămase în țară

În privința importurilor, în perioada 02 mai – 31 decembrie 2023 au fost puse în liberă circulație 99.094 tone cereale (grâu, porumb – inclusiv pentru însămânțare), origine Ucraina, din care: 25.214 tone grâu și 71.132 tone porumb, cantități importate potrivit exceptărilor prevăzute de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei.

În perioada 1 ianuarie – 15 februarie 2024 nu au fost efectuate operațiuni de punere în liberă circulație de grâu și porumb, de origine Ucraina, care fac obiectul restricțiilor stabilite prin O.U.G. nr. 84/2023, cu modificări și completări, mai precizează reprezentanții Vămii.

Restricții în prima parte a anului 2023

Începând cu data de 02 mai 2023 la nivelul României au fost instituite măsuri restrictive privind anumite produse originare din Ucraina după urmează:

– în perioada 02 mai – 05 iunie 2023, de interdicție la punerea în liberă circulație a grâului și porumbului, cu excepția executării contractelor semnate înainte de intrarea în vigoare a regulamentului (Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei);

– în perioada 05 iunie – 15 septembrie 2023, de interdicție la punerea în liberă circulație a anumitor tipuri de grâu și porumb (Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei);

– începând cu perioada 13 octombrie 2023 și până în prezent, de punere în liberă circulație a anumitor tipuri de grâu și porumb, doar pe baza unui acord emis de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (O.U.G. nr. 84/2023).

„Autoritatea Vamală Română acordă permanent o atenție sporită traficului de mărfuri de la frontierele cu Ucraina, în același timp asigurând protecția cetățenilor și a pieței unice prin aplicarea dispozițiilor din legislația unională și națională care instituie măsuri netarifare (restricții și prohibiții) la importul și exportul mărfurilor”, ne-au mai transmis reprezentanții Vămii.

Urmăriți Impact.ro și pe