Câte cazuri de variolă a maimuței sunt în întreaga lume

Elena Avramescu 01.06.2022, 11:20
Câte cazuri de variolă a maimuței sunt în întreaga lume

Peste 20 de țări în care variola maimuței nu este endemică au raportat focare ale bolii virale, cu peste 300 de infecții confirmate sau suspectate, mai ales în Europa. Focarele trag alarmă deoarece variola maimuțelor, care se răspândește prin contact strâns și a fost găsită pentru prima dată la maimuțe, apare mai ales în vestul și centrul Africii și se răspândește doar foarte ocazional în altă parte.

Cazurile totale de variolă a maimuței înregistrate pe plan mondial

Mai jos găsim o listă a țărilor care au raportat până acum cazuri suspecte sau confirmate de variolă a maimuței:

Australia a raportat pe 20 mai primul caz și un altul suspectat.

Europa

Austria a confirmat primul său caz pe 22 mai, Belgia a depistat două cazuri pe 20 mai, Rebublica Cehă a detectat primul caz pe 24 mai, Danemarca a confirmat un al doilea caz pe 24 mai, la o zi după primul, Finlanda și-a confirmat primul caz pe 27 mai, Franța a confirmat cinci cazuri până pe 25 mai, Germania a confirmat trei cazuri, primul fiind înregistrat pe 20 mai, Ungaria a raportat primul caz pe 31 mai, Irlanda și-a confirmat primul caz pe 28 mai și suspectează un al doilea, iar Italia a raportat 12 cazuri la 27 mai și suspectează încă unul. Țara și-a detectat primul caz pe 19 mai.

Țările a raportat primul său caz pe 20 mai. De atunci a confirmat „mai mulți” pacienți, fără a preciza numărul exact, Norvegia a raportat primul caz pe 31 mai, Portugalia a confirmat patru noi cazuri pe 31 mai, ridicând totalul la 100, Slovenia a confirmat primul caz pe 24 mai, Spania a confirmat 12 cazuri noi pe 31 mai, ridicând totalul la 132, Suedia și-a confirmat primul caz pe 19 mai, Elveția a raportat primul caz confirmat pe 21 mai, iar Regatul Unit a detectat 71 de cazuri noi în Anglia pe 30 mai, luând numărul total de cazuri confirmate din Regatul Unit din 7 mai până la 179.

Orientul Mijlociu

Israel a confirmat primul caz pe 21 mai, iar Emiratele Arabe Unite au raportat trei cazuri noi pe 30 mai, ceea ce a adus numărul total la patru. Primul caz a fost detectat pe 24 mai.

America

Argentina a confirmat primul caz pe 27 mai, Canada a raportat 10 noi infecții pe 27 mai, ridicând totalul la 25,iar Mexic a confirmat primul său caz pe 28 mai. Statele Unite ale Americii au confirmat nouă cazuri suplimentare în șapte state pe 26 mai, ridicând totalul la 11 de când prima infecție a fost descoperită pe 18 mai.

Precizari de la Centrul European de Combaterea si prevenirea Bolilor: cat de contagioasa este variola maimutei, de fapt
Variola maimutei

Variola maimuței prezintă un risc moderat pentru sănătate

Organizația Mondială a Sănătății a declarat duminică că variola maimuței reprezintă un „risc moderat” pentru sănătatea publică generală la nivel global, după ce au fost raportate cazuri în țări în care boala nu este de obicei găsită.

„Riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni mare dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se impune ca agent patogen uman și se răspândește la grupuri cu risc mai mare de boli severe, cum ar fi copiii mici și persoanele imunodeprimate”, a spus OMS.

Până la 26 mai, au fost raportate un total de 257 de cazuri confirmate și 120 de cazuri suspecte din 23 de state membre care nu sunt endemice pentru virus, a anunțat agenția de sănătate într-un comunicat. Nu au fost raportate decese până acum.

OMS a mai spus că apariția bruscă a variolei maimuței deodată în mai multe țări neendemice sugerează transmiterea nedetectată de ceva timp și evenimente recente de amplificare.

Agenția a adăugat că se așteaptă să fie raportate mai multe cazuri, pe măsură ce supravegherea în țările endemice și non-endemice se extinde.

Variola maimuței este o boală infecțioasă care este de obicei ușoară și este endemică în părți din vestul și centrul Africii. Se răspândește prin contact apropiat, deci poate fi relativ ușor ținutp prin mpsuri precum autoizolare și igienă.

Cele mai multe dintre cazurile raportate până acum au fost detectate în Marea Britanie, Spania și Portugalia.

„Marea majoritate a cazurilor raportate până acum nu au legături stabilite de călătorie cu o zonă endemică și s-au prezentat prin servicii de îngrijire primară sau de sănătate sexuală”, a spus agenția ONU.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...