Cât zahăr trebuie să pui, de fapt, la ceapa caramelizată să iasă exact cum trebuie

Emanuela Pană, Alexandra Chiric 30.05.2021, 16:28
Cât zahăr trebuie să pui, de fapt, la ceapa caramelizată să iasă exact cum trebuie

Astăzi venim cu o propunere delicioasă pentru aceia dintre noi care își doresc să experimenteze cât mai mult în bucătărie. Este vorba despre ceapa caramelizată, un topping perfect pentru sandvişuri, salate, supe și o garnitură excelentă pentru friptura suculentă. Află, în continuare, care este secretul cepei perfect caramelizate: cât zahăr trebuie să pui, ce tip de ceapă trebuie să folosești ș.a.m.d.

Cât zahăr trebuie să pui la ceapa caramelizată

În acest articol ne-am propus să îți arătăm cum o banală ceapă, călită un pic altfel, netradițional să-i spunem, poate adăuga un plus de aromă și gust preparatelor din bucătăria dvs. Acest bulb pișcător și foarte prezent în grădini, care, de regulă, nu e recomandat a fi savurat înainte de o întâlnire, poate fi preparat și altfel, astfel că nu va trebui să te închizi în casă după ce mănânci ceapă.

Așadar, indiferent că o vei pregăti pentru un burger extrem de delicios, pentru quiche, altă tartă sărată, pentru supa franțuzească de ceapă sau pentru câteva felii de baghetă, ca aperitiv, este bine să știi cât zahăr trebuie să pui în compoziție pentru un rezultat pe măsură.

De ce ai nevoie pentru a prepara ceapa caramezilată? Ei bine, iată ingredientele:

  • 3-4 cepe mari, galbene sau roșii. Cele galbene se caramelizează mai ușor, însă cele roșii arată foarte bine. Poți alege fără grijă oricare dintre cele două variante;
  • 2 linguri de unt sau ulei de măsline extravirgin;
  • 2 linguri de vin roșu sau alb, oțet balsamic sau apă;
  • piper proaspăt râșnit;
  • 2 linguri rase cu zahăr brun;
  • un praf de sare.

Vei mai avea nevoie de o tigaie din otel inoxidabil sau din fonta – acestea fiind perfecte pentru caramelizarea cepei.

Citește și: Ce poți face din doar 3 cartofi și o ceapă. Rețeta simplă și plină de savoare care e gata în 10 minute

Cum o gătim ca să iasă cum trebuie

Dacă vrei să îi impresionezi pe cei dragi și să pui pe masă un topping diferit, nu ezita să încerci aceată rețetă de ceapă caramelizată. Nu mai sta pe gânduri și trece-o în caietul cu rețete.

Secretul cepei caramelizate. Cât zahăr trebuie să pui ca să iasă totul perfect

Mod de preparare ceapă caramelizată:

1. Se curăță și se taie ceapa în felii nu prea subțiri deoarece în urma gătirii acestea îşi vor reduce serios volumul.

2. Se încinge într-o tigaie puțin unt, peste care se adaugă ceapă tăiată juliene.

3. Se adaugă cele 2 linguri rase de zahăr brun și se lasă la foc mic spre mare 2 minute.

4. Se toarnă vinul alb sau roșu peste compoziție și se sărează și piperează după gust.

5. Se mai lasă pe foc timp de 3 minute ca să iasă alcoolul și ceapa caramelizată este gata!

Cum faci burgeri cu ceapă caramelizată

O rețetă simplă, dar de efect este cea de burger cu ceapă caramelizată. Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru două porții:

  • 300 g carne tocată de vită
  • 2 felii de roşie
  • 4 felii de castraveţi în oţet
  • 2 linguri de ceapă caramelizată
  • 2 felii de brânză cheddar
  • 2 linguriţe de muştar
  • 2linguri ketchup
  • 2 chifle pentru burger
  • Sare.

Acum, tot ce ai de făcut este să  pui carnea de vită pe grill, să o asezonezi şi să formezi straturile: chiflă, ketchup, chifteaua de carne, brânza cheddar, roşia, castrevetele în oţet, ceapa caramelizată, muştarul şi iar chifla.

Poftă bună!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI