Ce s-a întâmplat cu promisiunea de majorare a pensiilor. Premierul Cîțu a spus cum stau de fapt lucrurile

Cristian Cojocaru 10.02.2021, 20:59
Ce s-a întâmplat cu promisiunea de majorare a pensiilor. Premierul Cîțu a spus cum stau de fapt lucrurile

Premierul Florin Cîțu a menționat la sfârșitul ședinței de Guvern ce s-a întâmplat cu promisiunea de majorare a pensiilor care făcea parte din promisiunea electorală. Primul ministru a afirmat faptul că pensiile din acest an sunt mai mari față de cele de anul trecut.

Promisiunea de majorare a pensiilor explicată de Florin Cîțu

În cadrul conferinței de presă care a avut loc astăzi la Palatul Victoria, premierul Florin Cîțu a afirmat că majorarea de 8% a pensiilor făcea parte din programul electoral și nu din programul de guvernare. Adițional. acesta a mai adăugat că în comparație cu anul trecut, valoarea pensiilor din acest an este mai mare.

”Mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare. Punctul de pensie în 2021 e mai mare decât cel de anul trecut. Nu îngheață nimeni pensiile! Pensiile sunt mai mari decât anul trecut”, a spus premierul.

Această afirmație vine în în situația în care OUG adoptată de Guvern prevede majorarea ca fiind amânată din 2021 pentru 2023 sau 2024. Guvernul a adoptat astăzi OUG cu privire la anumite măsuri fiscal-bugetare. Printre aceste măsuri este prevăzută și înghețarea pensiilor și amânarea majorărilor pentru anii care urmează.

Măsurile luate de către Executiv sunt în scopul de a reduce din cheltuielile structurale
Măsurile luate de către Executiv sunt în scopul de a reduce din cheltuielile structurale

Măsurile luate vor fi în scopul de a reduce cheltuielile structurale

Comparativ cu legea pensiilor care este în vigoare și prevedea ca începând cu data de 1 septembrie a acestui an, punctul de pensie să fie de 1875 de lei, noua ordonanță adoptată astăzi, prevede ca punctul de pensie să fie egală cu suma anterior menționată începând cu 1 septembrie 2023.

Potrivit premierului, OUG este încă în stadiul de avizare, astăzi având loc abia prima lectură. Măsurile luate de către Executiv sunt în scopul de a reduce din cheltuielile structurale, așa cum afirmă Florin Cîțu.

„În şedinţa de Guvern de astăzi am avut discuţii despre ordonanţa de urgenţă pe care am anunţat-o cu măsurile pe care vrem să le luăm pentru a reduce din cheltuielile structurale. Ordonanţa de urgenţă este încă în avizare, deci, astăzi, a fost în primă lectură. De ce a fost important să luăm aceste măsuri?

Vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat, modul în care creştea punctul de pensie în perioada PSD, din motive electorale, a fost pus în septembrie. Rectificăm, corectăm această problemă şi vom creşte punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022, aşa cum a fost şi până acum”, a afirmat Cîţu în cadrul conferinței de presă susținută astăzi la Palatul Victoria.

Urmăriți Impact.ro și pe