Cât va mai dura calvarul cu apa caldă și căldura pentru bucureșteni. Anunțul făcut de directorul Termoenergetica

Beatrice Dumitru 25.11.2022, 08:10
Cât va mai dura calvarul cu apa caldă și căldura pentru bucureșteni. Anunțul făcut de directorul Termoenergetica

Problemele cu apa caldă și căldura nu se mai termină în București și mii de oameni au de suferit. În fiecare sector apar zilnic noi avarii din cauza țevilor vechi de 60 de ani. Directorul Termoenergetica a spus cât timp se vor mai confrunta bucureștenii cu aceste probleme.

Ce a spus directorul Termoenergetica

Aproximativ 50% dintre apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire din București au probleme cu furnizarea apei calde și căldurii. Acum, cele mai mari probleme sunt în sectoarele 2, 3 și 5, după ce au apărut mai multe avarii, schimbarea integrală a rețelei fiind o operațiune de durată.

În acest context, directorul general al Termoenergetica Claudiu Creţu a anunțat că se lucrează la proiectare pentru cei 200 de kilometri  de rețea cu fonduri europene, contractele fiind deja semnate, iar în primăvară se va lucra efectiv la şantier. De asemenea, compania pregăteşte un studiu de fezabilitatea pentru alţi 200 de kilometri.

Cât va mai dura calvarul cu apa caldă și căldura pentru bucureșteni. Anunțul făcut de directorul Termoenergetica
Claudiu Crețu, directorul general Termoenergetica.

Dorim să continuăm această modernizare, astfel încât să nu mai avem pierderi atât de mari, pentru că din ţevi curg banii noştri, ai tuturor”, a spus Claudiu Creţu, la conferinţa „Noi tehnologii, noi finanţări şi noi investiţii în sectorul energetic”, citat de Agerpres.

Când se vor rezolva problemele cu apa caldă și căldura în București

Directorul general al Termoenergetica a subliniat că, în urmă cu aproximativ 15 ani, a fost modernizată circa 10% din reţea, iar în ultimii doi ani „s-au mai făcut câţiva zeci de kilometri”. Cât despre această iarnă, acesta a subliniat că s-au făcut reparaţii în multe zone critice și speră la o iarnă normală, mai bună decât cea de anul trecut.

De anul viitor se intră în forţă pe cei 200 de km şi pregătim încă un studiu de fezabilitate care să fie finanţat din Fondul de Modernizare. Iată că avem banii, lucrăm la proiect, doar că durează. (…) Situaţia aceasta nu se poate rezolva într-o lună, ca prin magie. Este nevoie de coerenţă, este nevoie de 4, 5, 6, 7, 8 ani de zile în care să se lucreze efectiv, ca această reţea să fie utilă Bucureştiului pentru următoarele decade. Sistemul de astăzi are pierderi, dar sunt perspective de investiţii şi de finanţări”, a adăugat Claudiu Crețu.

Directorul Termoenergetica, despre iarna aceasta

Referitor la avariile care apar frecvent în București, Claudiu Crețu a precizat că sunt probleme inerente la începutul sezonului, deoarece capacităţile sunt foarte vechi și este nevoie de investiţii, de capacităţi noi, flexibile, care să poată da energie termică rapid.

Avem conducte din anii ’60, ’70. Din păcate mai durează puțin. Este regretabil ce se întâmplă, dar toată vina vine din administrațiile anterioare, care nu au rezolvat la timp problema asta”, afirma recent Niucușor Dan, primarul general al Capitalei.

Anul acesta au fost schimbaţi 20 de kilometri de conducte pe magistralele importante, iar anul viitor vor fi schimbaţi alţi 200, însă rețeaua primară are 1.000 de kilometri de conducte, din care până acum au fost înlocuite aproximativ 15%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...